Monday, December 21, 2009

Herba dan aromaterapi bangkitkan kesegaran minda & tenaga

Teks: Masayu Ahmad
Baca lagi di http://www.masayuahmad.blogspot.com/

Selalunya wanita semasa menjalani tempoh berpantang banyak kaedah yang digunakan untuk memulihkan dalaman dan luaran. Luka dalaman diubati dengan mengambil ubatan kimia mahupun jenis herba seperti akar kayu, spirulina dan sebagainya.

Jarang sekali atau mungkin kurang pendedahan wanita cuba mengambil inisiatif untuk memberi ruang yang lebih relaks dan mampu membantu kesegaran minda dan tubuh badan. Beberapa tips berikut mungkin boleh membantu;

Aromaterapi

http://www.candlebay.com/CandlePics/Med/596.jpg

Selain mandian herba, bauan aromaterapi juga sangat membantu untuk memulihkan rasa penat yang anda alami. Wanita mahupun lelaki, sememangnya memerlukan rawatan mudah dan murah yang hanya boleh dilakukan di rumah.

Minyak aromaterapi yang hanya berharga RM5 dan juga beka pembakar tanah liat (seperti dalam gambar) juga berharga RM5. Anda hanya perlu menitiskan beberapa titis sahaja minyak aromaterapi dan campur sedikit air. Apabila kepanasan mula mereseap, bauan tersebut akan mula berserakan di dalam ruang atau bilik.

Kaedah ini boleh digunakan oleh wanita dalam pantang dan juga boleh diletakkan di bilik utama bilik tidur. Pastinya tidur anda nyenyak dengan bauan harum yang menyegarkan minda.

Baca selanjtnya di sini http://www.masayuahmad.blogspot.com/

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin