Thursday, October 21, 2010

Temuramah untuk usahawan, saya lanjutkan sehingga 30 Oktober 2010

NOTA: TERUSKAN MENGHANTAR PENYERTAAN KALIAN KE EMAIL SAYA TANPA PERLU SENARAIKAN DI SINI:D

Sesiapa yang mengusahakan butik atau bisnes online, sila tinggalkan jejak di sini!

Anda yang memiliki butik online atau bisnes online, mohon tinggalkan jejak di sini, tidak kiranya anda sudah mempunyai pautan di sini, atau rakan-rakan maya yang belum saya kenali.

Saya memerlukan sekurang-kurangnya 20 orang usahawan bisnes online.

Respon: sila tinggalkan nama blog, nama penuh dan email !

1.http://wellness-sonata.blogspot.com/- salwa
2. http://belibeli.com/. cik yan
3. http://maribaca.blogspot.com/- kak chik
4. http://abayaelegan.blogspot.com/- kak chik
5. http://clothdnz.blogspot.com/- Nik Ha
6.http://chocville.blogspot.com/- fzya
7.dini-tupperwarekiosk.blogspot.com-mamaaqildini
8.http://kakyongshoppe.blogspot.com/- kak yong
9.http://marikelih.blogspot.com/
10.http://comellotecollection.blogspot.com/
11.http://www.blingboutique.biz/
12. http://www.scriptorybox.com/
  13.http://seribatikgallery.com/
14.http://yatiezainibakingcupcake.blogspot.com/
15.http://simplisiti.blogspot.com/
16.www.artchetak.com.
17.htt://anakkuwiraku.blogspot.com
18.http://everybodylovescery.blogspot.com/
19.kedaihuffaz.blogspot.com
20.http://ibuazshoppe.blogspot.com/
21.http://kedainiaga.net/
22.http://souvenier2u.blogspot.com/
23.http://saleathoneybunch.blogspot.com/

Pemilik dan senarai pemilik ini perlu bersedia dengan jawapan yang akan saya majukan seperti berikut.
Jawapan ini akan saya olah semula dalam bentuk artikel, akan dimasukkan dalam mana-mana projek penulisan yang sedang saya usahakan kini. Mungkin dalam versi ebook atau buku.
Semoga artikel ini sedikit sebanyak membantu promosi bisnes kalian. Insya-Allah.
Soalan A



1. Apa yang mendorong anda untuk memulakan bisnes.
2. Jenis bisnes apa yang sedang dirancang dan yang sudah dimulakan kini.
3. Apa persedian yang sudah dan sedang dilakukan
4. Apa komitmen anda untuk bisnes yang diusahakan

Soalan B (bagi yang sudah memulakan bisnes)


1. Apa cabaran terbesar dalam bisnes yang anda lakukan sekarang?
2. Apa strategi yang anda fikirkan untuk meningkatkan jualan?
3. Apa keunikan bisnes anda berbanding bisne pesaing?
4. Apa sandaran modal yang digunakan sekarang, simpanan, pinjaman?
5. Apa perjuangan anda dalam bisnes yang dilakukan sekarang
6. Apa rujukan, panduan yang anda gunakan dalam memulakan dan mengusahakan bisnes
7. Siapa inspirasi anda dalam mengusahakan bisnes
8. Apa dan siapa yang menjadi pendorong dalam meneruskan kelansungan bisnes


Soalan C


1. Apa jenis bisnes anda. Nyatakan sama ada secara online atau offline
2. Bagaimana anda mendapat idea memulakan bisnes tersebut.
3. Bagaimana anda mendapatkan modal
4. Bagaimana anda mendapatkan bekalan
5. Bagaimana anda membuat promosi dan pemasaran
6. Apa keunikan produk dan perkhidmatan yang ditawarkan
7. Apa persediaan dalam mengurus keuntungan dan kerugian
8. Apa yang menjadikan motivasi dan inspirasi.
9. Adakah anda bersedia untuk gagal dan bangkit semula
10. Apa momentum terbesar atau sasaran yang anda mahukan dengan apa yang dilakukan sekarang.


Majukan jawapan kalian, kalau lebih panjang lebih bagus. Memudahkan saya untuk mencari dan mendapatkan fakta yang bersesuaian.


Sila nyatakan:

1. Nama penuh mengikut IC
2. Email
3. Alamat
Sila hantar sebelum 30 Oktober 2010
Hantar terus kepada : masayu2010@gmail.com

Kalian boleh memilih untuk menjawab ketiga-tiga soalan atau mana-mana soalan yang diiginkan. Bagi sesiapa sahaja yang tidak tersenarai di atas, masih boleh menyertainya, peluang penyertaan saya masih mengalu-alukan.

35 comments:

Salwa said...

Salam Mas
saya ada
hehe
http://wellness-sonata.blogspot.com

CY4.0 said...

saya! Saya! Belibeli.com

kakchik said...

Assalamualaikum Mas.
KakChik ada dua:

http://maribaca.blogspot.com/
http://abayaelegan.blogspot.com/

Nik Ha said...

Salam Mas,

Saya baru belajar bisnes online :)

http://clothdnz.blogspot.com

ciketon fazya said...

salam k.mas
fazya punya ^_^

http://chocville.blogspot.com

or fanbox FB
Chocville Online Choc Boutique

p/s : comment word verification -> COCAD nearly to cocoa

mamaaqildini said...

Salam kak Mas,

Saya pun nak tumpang singgah

dini-tupperwarekiosk.blogspot.com

terima kasih

kakyong said...

kakyong pun nak, tapi utk apa yer??!!
jika dpt membantu meningkatkan jualan.. suka juga..

http://kakyongshoppe.wordpress.com/

vitamins said...

trims,infonya sangat berguna dan blog anda memberikan saya motivasi untuk terus mencari tambahan income di dunia online…

zailamohamad said...

salam, saya juga
http://marikelih.blogspot.com/
niat saya ingin membantu mereka yang berminat untuk memulakan bisnes tapi takde modal yg banyak so boleh ambil barang di kedai saya minimum 6 helai atau sebanyak duit yang ada shj;)

Masayu Ahmad said...

zaila

zaila sudah melangkah maju ke depan

insya-allah nanti sya boleh war-warkan

sama-sama membantu

Wan Anie said...

Salam Mas, banyak sangat entry Mas sampai kadang tak terbaca saya... mana yang sempat ajer... InsyaAllah ditinggalkan jejak :D

http://comellotecollection.blogspot.com

Wan Anie
comellote.corner@gmail.com

Mommy Lyna said...

nak gak la kak

www.blingboutique.biz
www.scriptorybox.com

:)

Masayu Ahmad said...

Lyna

Ok

Zulaikha Mohamad said...

Salam.. Saya pon ada bisnes online..

http://seribatikgallery.com

Thanks :-)

y@tiezaini @ KEMAMAN said...

salam mas ..k.yati nak join gak ..

ni blog cupcake k.yati ..

http://yatiezainibakingcupcake.blogspot.com/

Mynie said...

Salam Kak Mas,

Saya silent reader :)
Saya berminat.

http://simplisiti.blogspot.com
Menjual baju renang muslimah, tshirt labuh, tshirt kanak-kanak, dan jubah
emel.siti@gmail.com

Terima kasih :)

Siti

Durra M.Jamri said...

dah terlewat ke? akak nak tumpang jugak lah. www.artchetak.com. Terima kasih!

ibu addin dan nasa said...

Salam perkenalan,

Saya ibu AddinNasa, saya berkongsi produk secara online. Alhamdulillah...

ini blog saya htt://anakkuwiraku.blogspot.com

Cery said...

Salam Mas

saya pun budak baru gak.thanks

http://everybodylovescery.blogspot.com/ (shareeza, shareeza80@gmail.com)

NORMI BINTI HAJI MAT YUSOF said...

saya pun ada,

kedaihuffaz.blogspot.com

barakillah,ya ukhti!

yus said...

Salam

http://yusrinahata.com/shop (sdg ditutup, dlm keja kemaskini)
atau di
http://ibuazshoppe.blogspot.com

Idah said...

Salam Kak Mas
Idah juga nak join:-

http://kedaiabaya.blogspot.com
http://kedainiaga.net

kakyong said...

mas,
blogshoppe kakyong dah bertukar ke blogspot

http://kakyongshoppe.blogspot.com/

thanks

niza said...

Salam kak mas,saya pun ada bisness online
http://souvenier2u.blogspot.com

Nik Ha said...

http://clothdnz.blogspot.com

Email : nikhabiz@gmail.com

TQ

Hanz said...

Salam K.Mas..nak join jugak :)

Mine..http://saleathoneybunch.blogspot.com

Email : thehoneybunch at gmail dot com

Lyna said...

Salam kak ayu

Butik : www.blingboutique.biz
Produk kesihatan : http://myshakleestore.blogspot.com
Training centre & business platform : www.scriptorybox.com

Email : sauberlina@gmail.com

pu3 said...

salam kak mas..
http://pu3store.blogspot.com

Wan Anie said...

saya datang copy soklan... kena pk betul2 nak jawab ni....

mully said...

saya pun berminat;

mylittleladiesrack.blogspot.com
belogshop.com

Mommy Lyna said...

oh saya nak tambah lagi kak boleh tak?

http://myshakleestore.blogspot.com
http://mysuperkids.net

(Dua2 tu jual produk Shaklee)

Ely Hasrul said...

salam mas,

http://bawakupulang.blogspot.com

Ahliahnizam said...

Assalammualaikum wrt wbt ...

Sempat lagi kot ..? hehehe :)

Nama : Ahliahnizam
URL : kedaiummie.blogspot.com

Terima kasih, kak

mommy icha said...

salam kak mas, saya nak join jugak.

http://adhatine2.blogspot.com

saya jual suplemen secara online. akak jemput singgah ye. tq

bertudunglebihmanis said...

Masih sempat lg ke? Sy pun nak join..
http://bertudunglebihmanis.blogspot.com

There was an error in this gadget

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin