Sunday, August 23, 2009

Resipi Asam Pedas Terubuk kasih sayang Mek Ayu

Teks: Masayu Ahmad


Foto: Cik google, kredit pic:http://www.diyanazman.com

Apa khabar suri sekalian. Sekarang kita berlintas langsung dari dapur istimewa saya. Untuk menu berbuka hari ini saya tidak menggunakan santan. Resipi ikan terubuk ini saya sesuaikan dengan beberapa kali percubaan. Banyak jenis asam pedas, Melaka, Utara dan Kelantan. Resipi ini beberapa kali sudah dibuat untuk hidangan keluarga dan ianya sudah diubahsuai dan inilah hasilnya.

Sambil memasak biarkan hati tenang-setenangnya sambil membaca zikrullah. Ucapkan bismillah setiap kali mula memasak. Ianya satu sentuhan berseni dan nilai kasih sayang akan jauh meresap dalam jasad ahli keluarga. Masak dengan penuh keikhlasan dan kasih sayang. Tip yang paling bergun buat isteri bijaksana.

Bahan-bahan

1 ekor sederhana ikan terubuk (boleh juga ikan kembung atau pilihan ikan mengikut kesukaan)
8 tangkai cili kering
8 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
2 inci halia
1 inci kunyit hidup (boleh juga guna kunyit kisar)
1/2 inci belacan
4 asam keping
2 batang serai
Daun kesum
6 biji bendi
1 biji tomato
Garam dan gula secukup rasa

Cara membuat

1.Cili kering, bawang merah, bawang putih, halia, kunyit dkisar halus.
2.Panaskan minyak dan tumiskan hingga naik bau. Masukkan asam keping dan serai yang diketuk
3.Kacau dan gunakan api perlahan.
4.Masukkan air, biarkan mendidih.
5.Masukkan ikan, biarkan seketika. Masukkan garam dan gula.
6.Masukkan daun kesum, bendi dan terakhir tomato

Sedia untuk menu berbuka puasa. Air boleh letak jangan meneggelamkan terus ikan. Jangan terlalu pekat atau terlalu cair. Lebih kurang 4 hingga 5 cawan air. Sesuaikan dengan masakan anda.

2 comments:

MS said...

trima kasih berkongsi

ku copy paste nati weken leh la cuba buat he he

Masayu Ahmad said...

cuba jgn tak cuba..

dah buat nanti sila report yer

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin