Thursday, November 26, 2009

Wukuf di ArafahHari ini adalah hari wukuf di Arafah
Mengikut perkiraan waktu Wukuf atau waktu Zuhur bagi Arab Saudi adalah pada pukul 12.07 tengahari. Ia bersamaan pukul 5.07 petang waktu Malaysia. Manakala waktu terbenam matahari (Maghrib) bagi Arab Saudi ialah pada pukul 5.37 petang. Atau bersamaan pukul 10.37 malam waktu Malaysia.


Wukuf di Arafah


Wukuf di Arafah adalah rukun haji yang kedua tetapi yang utama dari rukun-rukun haji itu. Itu adalah berdasarkan kepada sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud : "Dari Abdul Rahman bin Ya'mur r.a katanya: Bahawa Rasulullah s.a.w menyuruh seorang penyeru menyerukan : "Haji itu ialah "Arafah". Barang siapa datang pada malam tanggal sepuluh, sebelum terbit fajar, bererti dia telah mendapatkan Arafah" (Riwayat - Ahmad dan Ashabus Sunan)

WAKTU WUKUF
Apabila tiba 8 atau 9 Zulhijjah, setelah berihram (bagi mengerjakan haji secara tamattu') maka berangkatlah untuk berwukuf di Padang Arafah. Arafah letaknya di luar Tanah Haram dan jauhnya dari Mekah lebih kurang 12 batu atau 18 kilometer.

Masa yang wajib berada atau berwukuf di Arafah ialah di awal waktu Zuhur pada 9 Zulhijjah, hingga sebelum fajar pada hari Nahar, iaitu 10 Zulhijjah, tetapi tidak semestinya berada di Padang Arafah itu sepanjang masa yang tersebut kerana sahlah berhenti disitu walaupun sebentar sahaja pada masa di antara Zuhur 9 Zulhijjah hingga sebelum fajar 10 Zulhijjah.

Masa yang sebaik-baiknya ialah sebahagian dari kesembilan dan sebahagian malam kesepuluh. Sebagaimana sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: Rasulullah s.a.w berrsabda "Barangsiapa dapat berada di Arafah sebelum terbit fajar (pada hari yang kesepuluh Zulhijjah maka dapatlah haji itu"

Sumber:http://www.al-azim.com/haji/rukun_wukuf.htm

2 comments:

UstazCahaya said...

Salam Aidil Adha Buat Kak Mas, suami dan anak2:-)

Masayu Ahmad said...

UstazCahaya

Salam

salam Aidil Adha juga dari kami sekeluarga

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin