Thursday, June 11, 2009

Bila isteri tidak cantikFoto:http://johnteshblog.typepad.com

Saya tertarik dengan artikel ini, dan ingin berkongsi dengan pembaca di blog ini. Sama-samalah kita mengambil iktibar, menjaga penampilan diri. Doakan terus agar cabaran dalam rumah tangga sebagai asam garam kehidupan yang akan lenyap dengan doa dan muafakat suami isteri

Kredit:http://kuntumrina.blogspot.com

Untuk renungan dan perhatian isteri2 dan bakal isteri… Buat Iktibar kita semua dan para suami/lelaki, renung2 kanlah...Saya ingin berkongsi pengalaman ini dengan semua kerana saya ingin puan2 tahu apa sebenarnya tersirat di dalam benak sesetengah suami dan bagaimana dia melihat kita dari pandangan mata mereka. Walaupun mereka tidak pernah komplen tentang perawakan kita tetapi di sudut hati mereka mereka menilai secara diam2 dan membandingkan kita dengan perempuan lain. Barangkali suami puan2 tidak begitu, tapi ini boleh jadi panduan.

Saya seorang isteri baru berusia 29 tahun dan mempunyai 3 orang anak. Perawakan saya biasa sahaja, tidaklah hodoh, sedikit gempal setelah melahirkan 3 orang anak. Saya berkerja sebagai seorang eksekutif dan suami saya berkerja biasa saja.

Kebanyakan belanja rumah seperti ansuran rumah dan kereta, saya yang menbayarnya demi suami yang mempunyai gaji tidak seberapa. Suami saya bolehlah di katakan menarik jika dibandingkan saya, tinggi, putih dan menarik minat ramai perempuan semasa bujangnya.

Saya mengabdi diri seluruhnya untuk rumah tangga, pagi sebelum pergi kerja saya akan masak untuk anak2, sarapan unttk suami, saya memandu sendiri ke pejabat dan setelah balik ke rumah pada petangnya sayalah yang menyediakan segala keperluan rumahtangga.

Sepanjang perkahwinan suami tidak pernah komplen pasal perwatakan saya. Saya memakai tudung, dia nampak biasa saja, tetapi dia tidaklah sentiasa tertarik kepada saya semasa di rumah seperti cuba mencium saya, memeluk atau memegang saya.

Kami akan bersama bila waktu malam apabila dia perlukan saya. Baru2 ini saya mendapat tahu dia mempunyai kekasih di tempat kerja sendiri. Gadis tersebut bukanlah muda dari saya tetapi sudah berumur 30 tahun. Saya mendapat tahu juga yang suami saya sering ke rumah gadis tersebut semasa waktu kerja.

Hubungan yang terjalin nampaknya telah sampai ke tahap hubungan seks. Bila saya bersemuka dan bertanya kepadanya, pada mulanya dia menafikan, tetapi setelah dikemukakan bukti dan sebagainya, baru dia mengaku. Saya ingin tahu kenapa dia menjalin hubungan. Apa kurangnya saya?

Dia akhir berterus terang mengatakan memang tiada apa yang kurang dengan saya, saya menjaga makan minum, membantu kewangan, menguruskan rumahtangga dengan baik tetapi saya hanyalah setakat itu sahaja. Tiada rangsangan lagi bila melihat saya.

Baginya, dia kadangkala ingin bersama wanita yang di lihat cantik, menarik minat lelaki lain dan bila berjalan bersama dapat menimbulkan cemburu pada lelaki lain.Dia dengan berani memberitahu saya bahawa teman wanitanya mempunyai kuku yang cantik, perut yang nipis, bau yang sedap, fashion yang menarik.

Sedangkan saya menurutnya walaupun tidak hodoh tetapi hanyalah wanita yang sangat biasa saja. Kuku saya pendek dan kadang2 rosak kerana memasak, rambut pulak kadang2 berbau bila balik kerja kerana bertudung sepanjang hari. Perut saya pula tebal, tidak menarik di rumah bila hanya bert-shirt dan berkain batik.

Hari2 melihat saya dia merasa tiada apa yang dibanggakan tentang saya, bercakap di rumah pula hanyalah tertumpu pasal rumah, anak2.Tiada topik menarik separti teman wanitanya yang boleh bercakap pasal politik, carreer, mempunyai taste yang tinggi dan dapat membantu dia mengenali dunia yangbaru mengenai fashion dan korporat.

Jadi dia merasakan seperti lelaki yang berjaya bila bersama wanita tersebut. Memang saya akur tentang perawakan saya kerana pertama memang saya di lahirkan begini, kedua saya terlalu sibuk untuk membelek diri sendiri, ketiga saya tidak mempunyai cukup wang untuk berbelanja sepenuhnya untuk kecantikan.

Begitulah hati budi lelaki sebenarnya. Walau bagaimanapun kita menjaga dia tetapi dia masih mementingkan fizikal. Jauh di sudut hati ingin bersama wanita menarik yang boleh menbuat dia berasa bangga. Saya telah pun berpisah dengan suami sekarang tetapi saya tidaklah duduk meratap tetapi menghadiri slimming session dan membelanjakan duit untuk kecantikan bukan untuk lelaki tetapi untuk kepuasan sendiri.

Biarlah saya pendek dan sedikit tembam tetapi saya berazam untuk menjaga kebersihan dan kelihatan menarik. Penting di sini kita memahami erti perkahwinan. Perkahwinan bukan tempat kita untuk berseronok-seronok dan jangan bertindak zalim dengan perbuatan kita.

Perkahwinan adalah sebahagian cara untuk kita mencari keredhaan Allah. Dan perkahwinan itu sebahagian dari Iman. Dan perkahwinan juga tempat kita di uji. Maka, bersabarlah dan bertindak dengan bijak dengan penuh hikmah.

Bagi lelaki yang berfikir untuk bertindak seperti ini, fikirkanlah,betapa besarnya pengorbanan seorang isteri demi sebuah keluarga yang sempurna. Jadikanlah kebaikan seseorang isteri itu sebagai hiasan untuk anda, dan jadikanlah keburukan seseorang isteri itu sebagai tanggungjawab untuk anda memperbaikinya. …InsyaAllah. ……

8 comments:

sitisifir10 said...

Ingin saya menambah, bila isteri dikatakan tidak menarik, ada baiknya andai suami menegur si isteri...sekian lama kenal takkan tidak tahu cara untuk menegur tanpa melukakan..namun, isteri juga tidak boleh mengambil lewa hal ini kerana ramai suami yang rela diam dari menegur dan dileteri semula... :)

Masayu Ahmad said...

Itulah dia, serba tak kena pun ada.

Mama Adib said...

masalahnya, mengikut cerita2 yang d dengar or baca,
suami tidak menegur kekurangan kita, tetapi bila ada masalah benda tersebut yang d ungkit.(alasan mereka)

Masayu Ahmad said...

MA

Isteri juga yang itu dan ini.

mama nurins said...

Sedih baca cerita ini. Sewajarnya suami berterus terang sejak awal. Isteri mesti tidak sambil lewa lagi...

Anonymous said...

iktibar utk kita semua....mujur jugak penulis tu ada semangat waja tinggal luka lama bina hidup baru..

wise choice!

Masayu Ahmad said...

mama nurin

sedia setiap masa

Masayu Ahmad said...

vogue

Bagusnya penulis itu, masih ada semangat utk diri sendiri, bukan semata utk org yang tak pandai mengenang budi

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin