Monday, August 6, 2012

Rezeki jadi luas kalau...

Banyak hari saya tidak berkongsi apa-apa di sini, jadi malam ini kebetulan jumpa perkongsian ini di fb, saya siarkan semula di sini, sebagai tatapan dan iktibar. Ya betul, saya kalau susah hati atau ada sedikit dugaan, saya segera singgah mana-mana masjid dan berkongsi rezeki apa yang ada, insya-allah kemudiannya Allah memudahkan apa sahaja yang diusahakan. Insya-Allah.

(Matlamat jangka pendek saya sekarang ialah menyegerakan shopping cart untuk buku online, juga shopping cart untuk http://www.facebook.com/pages/Gedung-Serbanika-Online/344503088959718 sebelum akhir tahun 2012-insya-allah)

Saya teringat pesan rakan saya seorang yang berjaya. Katanya: "Kalau kau rasa kau kesempitan rezeki, duit tak cukup, harta rasa tak banyak, masa itulah masa paling sesuai untuk bersedekah." Dia menyambung "Kalau kau sudah senang setelah sempit, banyakkan lagi sedekah kau itu pada masa tersebut. Nescaya Allah akan meluaskan pintu rezeki"

Saya berpegang pada pesanan ini. Setiap kali saya sempit, bila buka wallet ada rm2 saya sedekahkan rm1. Kalau ada rm40 saya sedekahkan rm10. Kalau ada lebihan saya sedekahkan sedikit. Kalau ada rakan susah nak pinjam duit, saya pinjamkan dengan niat kalau dia bayar alhamdullilah, kalau tak saya anggap saya sedekah. 

Alhamdullilah, rezeki Allah permudahkan setakat ini dan harapnya pada masa akan datang. Itu juga amalan kawan saya. Pernah suatu hari rakan saya seorang jurutera baru sahaja accident kereta. Dalam masa yang sama kena saman polis. Lepas tu duit dia hilang. Kena pulak sakit pergi hospital dan keluar beberapa ribu. Saya pesan kat dia, mungkin Allah nak pesan agar dia memberi sedikit harta yang Allah berikan kat dia. Alhamdullilah lepas dia bersedekah, saya nampak kehidupan dia nampak mudah dan rezeki dia nampak luas.



Tapi kita kena ingat. Rezeki luas tak bermakna akan jadi kaya raya terus. Kadang, bak kata mak saya, rezeki luas nie macam makan seperti biasa, tapi rasa lebih kenyang dan puas. Gaji seperti biasa, tapi seolah-olah cukup. Dan paling utamanya kadang-kadang bantuan datang dari sumber yang kita sendiri tak sangka.

"Dan apa saja harta yang baik yang kamu nafkahkan (di jalan Allah), maka pahalanya itu untuk kamu sendiri. Dan janganlah kamu membelanjakan sesuatu melainkan kerana mencari keredaan Allah (ikhlas). Dan apa saja harta yang baik yang kamu nafkahkan, nescaya kamu akan diberi pahalanya dengan cukup, sedangkan kamu sedikit pun tidak akan dianiaya." (Surah al-Baqarah, ayat 272).

Hadis dari Abu Hurairah yang diriwayatkan Al-Bukhari bahwa seseorang berkata kepada Nabi saw., "Sedekah yang mana yang lebih utama itu?" Nabi bersabda, "Engkau bersedekah dalam keadaan senang ( sha hih) dan berkeinginan (harish)."

Dalam riwayat Ibnu Hibban dan Hakim dari 'Uqbah ia mendengar Rasulullah bersabda, "Setiap orang bernaung di bawah perlindungan sedekahnya hingga ditetapkan hisab (perhitungan) di antara manusia di yaumil akhirat."

saya bukan yg terbaik utk memberikan nasihat hanyalah sekadar memperingatkan sesama insan betapa Maha Pengasihnya Allah kepada hamba-hambaNya yang bertaqwa..........

Sekadar utk berpesan. Semoga ada manfaat.
assalamualaikum wrmt ..

3 comments:

ibuhebat said...

Setuju 200%!!

sitiebby said...

ASKUM KAK,

minta izin nak kongsi kat blog sy.
teringin nak jumpe akak bila sy balik kelate nanti. blh pilih nak beli buku lain jg.hehehe

Masayu Ahmad said...

ibuhebat

;D, salam perkenalan

sitiebby

waalaikusalam

ya silakan,asal sahaja letak sumbernya ya, insya-allah

There was an error in this gadget

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin