Sudah siap donut gebu, kali pertama buat. Rupa tak ada, rasa insya-ALlah rasa ada hehe.
Kisah donut dan roti goreng. Berpagi ketika dinihari, saya bangun. Aroma makanan goreng sudah berlegar, dan saya tahu mek sudah bangun lebih awal.
Usai mandi dan bersiap, mek sudah pun selesai menyiapkan donut, roti goreng untuk diletak 4 kedai makan. Terdapat 4 bungkusan, setiap satu bungkusan tidak sama kuantiti.
Maka berbasikal saya dinihari membawa kuih muih itu ke kedai mok doh tok mek nik, mok doh bulat, kedai mok cik mek. Paling jauh (tak jauh mana pun) kedai mok cik mek, kedudukannya di tepi sungai yang menghala ke pantai.
Suasana pagi memang nyaman. Lokasi akhir adalah kedai makan mok doh bulat. Tetapi paling syok habis tentulah nasi berlauknya yang dibungkus dengan daun pisang. Biasanya kalau budak-budak dua puluh sen sahaja, banyak sikit 30 sen, paling banyak 50 sen. Saya tentu hadiahkan untuk diri sendiri 50 sen hehe.
Balik rumah menikmati sarapan kemudian berpagi dalam gelap juga, bungkusan terakhir kantin sekolah. Kadang-kadang mek buat karipap. Saya suka karipap versi ini dan kini saya panggil karipap kampung. Isi ubi stelo yang dimasak bersama rempah itulah membuatkan hati tak sabar mahu makan.
Kenangan itu indah, kenangan itu sentiasa membawa diri saya ke dunia masa hadapan dan masih mengenal asal-usul.
Saya suka suasana berpagi kabus ke sekolah. Perasaannya rasa indah dan nyaman.
Travelog suri, nota motivasi
15.11.2014
15.11.2014
Kalau kita lihat 4 lokasi atas kita boleh buat contoh semula. Jika kita membuat kuih, kita pilih 10 lokasi terdekat untuk kita letak. Dan pastikan berapa jumlah yang kita tolak bahagian untuk tuan kedai, dan berapa jumlah bersih kita dapat. Sangat penting kiraan ini, waima menjual juih sahaja sebenarnya suri boleh fokus. Iaitu mengambil kira
-apa kemahiran yang kita ada.
-apa yang ada di dapur
-apa yang boleh kita maksimakan dengan permulaan bisnes kecil bermula di dapur.
-mulakan dari yang ini
-apa yang ada di dapur
-apa yang boleh kita maksimakan dengan permulaan bisnes kecil bermula di dapur.
-mulakan dari yang ini
Dengan matlamat, guna apa yang ada, modal yang minima.
Kami rai hari baru setiap hari. Selamat datang pelajar-pelajar baru November bergabung dengan kami, bakal 1000 ahli insya-Allah.
Pendaftaran kelas online dan offline setiap hari.
1. Kelas asas blog dan penulisan.
2. Kelas asas mula bisnes online.
3. Kelas penulisan ebook pertama.
4. Kelas beriklan mudah.my guru Zaila Mohamad
5 Kelas wordpress guru Azura Abdullah
6. Kelas akaun hubungi Aishah Hussein
7. Daftar dropship makanan hubungi Anys Idayu Zakaria
8. Belajar bisnes borong telekung solat hubungi Mie Normi
9. Pendaftaran rakan niaga ABDR Wani Mn Norazizah Sudin Netty Ah Hiyer
10. Kelas penulisan kreatif hubungi Monalita Mansor Mazlia Murat
20 kelas secara online, kelas fleksibel dan boleh belajar dari lokasi kalian tanpa perlu hadir ke kelas.
www.akademibekerjadirumah.com
www.janawangdirumah.com
www.masayuahmad.com
Pendaftaran kelas online dan offline setiap hari.
1. Kelas asas blog dan penulisan.
2. Kelas asas mula bisnes online.
3. Kelas penulisan ebook pertama.
4. Kelas beriklan mudah.my guru Zaila Mohamad
5 Kelas wordpress guru Azura Abdullah
6. Kelas akaun hubungi Aishah Hussein
7. Daftar dropship makanan hubungi Anys Idayu Zakaria
8. Belajar bisnes borong telekung solat hubungi Mie Normi
9. Pendaftaran rakan niaga ABDR Wani Mn Norazizah Sudin Netty Ah Hiyer
10. Kelas penulisan kreatif hubungi Monalita Mansor Mazlia Murat
20 kelas secara online, kelas fleksibel dan boleh belajar dari lokasi kalian tanpa perlu hadir ke kelas.
www.akademibekerjadirumah.com
www.janawangdirumah.com
www.masayuahmad.com
No comments:
Post a Comment