Tuesday, November 11, 2014

Menjentik rasa

Teks: Masayu Ahmad

Lagi dua bulan Ammar menginjak setahun sekarang sudah usia 10 bulan. Allahu Allah cepat masa merentas tanpa kita sedar.

Sekarang sangat banyak omelannya, dadadda. bababbaa. tatatattata, celik mata lihat mata mungil Ammar, menarik ibu untuk kembali melayannya.

Hari cuti begini akan kedengaran lagi.

"Hari ini sarapan apa."

"Apa masakan yang sedap hari ini, ibu."

"Kita makan apa."

Makan, makan, makan. Itulah kan anak-anak. Kalau cuti sekolah macam terenjat elektrik juga. Baru selesai menu pagi perlu terus jalan masak menu tengahari. Sudah mahu duduk, anak-anak sudah mengosok perut kelaparan. Adeh, kadangkala itulah rutin. Kita jemu, tetapi anak-anak tidak jemu merasai masakan ibu. Jangan jemu ibu, nanti kita teringat-ingat apabila usia tua.

Biasanya saya terus masak sekaligus pagi dan tengahari. Pagi ada juga membeli siap dibungkus. Kiri dan kanak jalan sangat banyak menu nasi berlauk. Biasanya memang banyak pilihan, nasi berlauk ikan, nasi kerabu, sate dan nasi himpit. nasi itik, serati, daging bakar, dan macam-macam aneka kuih.

Jika di Kuala Lumpur saya hanya ada pilihan makcik nasi kerabu. Bagi kalian yang selalu baca sejak dari dahulu blog ini mesti masih teringat kisah nasi kerabu.

Saya sekarang ini sedang siapkan manuskrip Mula Bisnes Tanpa Modal, perlu berlari untuk 200 mukasurat.

No comments:

There was an error in this gadget

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin