Tuesday, June 14, 2016

Kenangan Ramadhan.




Tahun ke lima arwah mek tak ada, tahun pertama berpuasa tanpa arwah mok dan arwah atok.
Al Fatihah, moga sampai segala doa.
Bunyi muzik latar waktu berbuka puasa dulu-dulu memang nostalgia kan.
Imbas kembali ketika kanak-kanak.
Menu sup ayam antara paling disukai. Dulu ayam kampung. Perlu rebus dan buang bulu-bulu ayam. Prosesnya agak lama, namun masakan sup ayam kampung tentunya kita teringat-ingat sampai sekarang.
Juadah asli tradisi kampung. Nekbat, buah gomok, cendol bersantan dicampur kelapa muda, macam-macam lagi.
Tak sabar berbuka. Air kelapa muda, hanya dari tandan sekitar rumah sahaja.
Ais ketul, 20 sen sahaja. Balik mesti simpan dalam bocong.
Buat kuih mesti hantar jiran sebelah menyebelah dan buat sekali banyak.
Usai maghrib berbondong dengan mek ke musolla.
Seronok suasana kampung.
Balik ada moreh waima hanya cendol air gula. Ia kenangan.
Ada pula gerai-gerai colek. Ia tradisi di Kelate.
Kenangan Ramadhan.


Hari ke 10
Tips melebatkan rambut bayi.
-Mulai minggu trimester ke 3, iaitu bulan ke 7, 8 dan 9.
-Boleh amalkan ambil/minum air kelapa muda tanpa gula.
-Khasiat untuk lebatkan dan hitamkan rambut bayi.
-Juga mengelakkan kerak kepala. Rambut dan kulit bersih semasa dilahirkan.
Gambar usia hari ke 3 ;D
Lagi 34 hari.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin