Sunday, November 20, 2011

Apa cerita?

Teks: www.masayuahmad.com

Jam sudah ke angka sepuluh malam, hujan sudah menderu-deru menyimbah tanah. Terasa aura sejuk sudah menyelubungi. Bulan sudah menginjak ke hujung tahun, bagi kami di Pantai Timur musim tengkujuh sudah tiba. Kain-kain di jemuran sukar untuk kering. Jika hujan berlarutan dua tiga hari, makanya kain mula menimbun. Apabila satu hari matahari menyerlahkan diri, maka surirumah lah orang paling sibuk. Ulang alik menjemur pakaian, agar satu hari yang panas dimanfaatkan sepenuhnya.

Lama saya tidak bicara di sini, apabila melihat laporan trafik di email, angka yang datang ke sini paling mencecah juga ratusan pelawat. Rasa kurang senang pula melihat blog kaku tanpa entri baru. Terima kasih yang sentiasa sudi menjengah di sini. Saya di sini alhamdulillah hampir selesai menyudahkan sebuah buku dan sebuah ebook.

Esok sudah mahu menghantar manuskrip yang saya rendam, karang dan gigih menyusun semula. Manuskrip buku sudah 98% dan ebook juga 98%, hanya sedikit lagi sentuhan sebelum hanyat ke penerbit.

Bulan depan, 7.12 Arissa genap sudah 1 tahun, 20.10 yang lepas juga genap saya 32 tahun. Jika umur saya sampai 60 tahun, hanya berbaki tidak sampai 30 hayat. Itupun jika masih panjang usia, sedangkan ilmu dan amal masih compang camping sana sini.

Ada matlamat yang sudah tercapai, ada juga beberapa yang masih belum. Saya panjangkan ia ke 2012, namun masa yang berbaki akan saya saya kerjakan juga dengan gigih. Sebagai isteri, ibu dan anak, pekerja (kepada Allah dan bekerja sendiri), banyaknya yang menuntut kiri dan kanan. Saya perlu perbetulkan semula niat, walaupun kadang kala bisikan halus suka menerjah cuping telinga. Apabila kepenatan mula berganda, cepat-cepat saya istigfar dan zikir Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar. Namapun manusia, tidak lari dari sebarang kekurangan. Mahu anak perempuan, Allah bagi, comel, sihat dan tidak meragam pula, bersyukurlah saya. Mahu pulang ke kampung halaman, Allah izinkan jua, maka gunakan lah nikmat masa bersama tiga warga emas ini, sebaiknya, Alhamdulillah, terima kasih ya Allah.

Terpejam mata sebentar melihat jadual tahun hadapan yang agak padat dan semakin padat. Juga saya menambah 1 amanah baru, untuk mempercepatkan saya sampai ke destinasi Y. Doakan agar saya sukses. Hakim sudah lena tidur, Arif dan Aiman masih bermain-main di belakang. Arissa sudah nyenyak dalam buai didodoikan mok.

Selamat datang 2012 yang penuh harapan, semoga saya dapat sempurnakan tugasan 2011, dengan berbaki tidak lebih dua bulan lagi.
Terima kasih pembeli ebook www.janawangdirumah.com, bagi yang mahu buat persediaan bekerja dari rumah tidak kira sepenuh masa, atau sambilan bolehlah mendapatkan ebook ini. Insya-Allah ebook ke dua adalah kesinambungan untuk informasi bekerja dari rumah seterusnya.

Salam kasih sayang

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin