Tuesday, February 10, 2009

Hakim satu, Arif satu, Iman satu

Hakim satu, Arif satu, Iman (Aiman) satu, itulah ayat apabila Hakim mengagih-agih makanan untuk mereka bertiga. Biasanya Hakim sifatnya agak kedekut. Saya cuba membiasakan apabila memberi makanan menyebut ketiga-tiganya sekali. Arif juga sudah biasa dengan keadaan ini. Sejuk hati apabila setiap kali saya menyuakan makanan atau minuman si abang Hakim dan Arif akan mendahulukan Iman.

Ini Iman punye, Arif punya dan Hakim punya, watak abangnya cukup terserlah. Melayan kerenah budak bertiga ini membuatkan tak kering gusi dibuatnya. Jika waktu tidur, Hakim sebelah kanan, Arif sebelah kiri, Aiman akan datang merangkak menyelinap di celah-celah abangnya.

Jika ayah pulang membawa banyak plastik, Arif dan Hakim gesa-gesa berebut mahu mengangkat barang-barang ke dapur. Jika tak dapat merajuklah salah seorang.
Hakim biasanya, kalau nampak ibu bawa barang berat. Selalu bertanya,"berat ibu?, Hmm berat.

Sejak pulang dari kelantan, banyak pula loghat Kelantan yang digunakan. Busuk banga (sangat busuk). Saya tergelak ajelah, manalah si Hakim ni dapat ayat itu, tak pernah sekalipun saya menyebutnya.

"Bakpo tu gak? (Kenapa tu)" ayat Hakim selalunya jika Arif menangis. Aiseh, macam orang tua bertanya.

3 comments:

Mama Adib said...

budak budak cepat betul blajakan

my adib
"tokse"

Anonymous said...

bestnyer dgr kalau budak2 borak cam org besar

Masayu Ahmad said...

Mama Adib- macma-macam ayat yang keluar, semua diserap

Vogue- Mesti ajmal pun petah jugak nanti.buat ape tu, apa ni,

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin