Monday, December 15, 2008

Sayur masak lemak, pengat ubi

Saya kini bersiaran dari bumi Kelantan. Ku sangka panas hingga ke petang rupanya hujan di tengahari. Belum pun sempat kain di jemuran kering, hujan rintik-rintik mula turun. Hujan-hujan begini acara paling menarik adalah makan, makan, makan.

Kalau balik ke kampung ada- ada sahaja menu yang menarik perhatian. Tengahari masak lemak sayur, ikan gelama kering dan daging goreng kunyit. Ditambah pula sambal belacan dan budu. Ish, macam mana badan tak naik.

Hujan rintik-rintik hingga ke petang, masih ada banyak ubi yang tergolek-golek dalam besen. Daun pandan dipetik sahaja dari belakang rumah. Haruman pengat berbau daun pandan sungguh mengasyikan. Teringat pula arwah emak, memang ada sahaja menu petang-petang begini. Jika tidak cekodok pisang, pengat pisang atau apa sahaja kuih untuk anak-anak mengalas perut. Paling saya gemarkan lepat pisang, saya sudah mencuba membuat sendiri. Masih belum setanding lepat pisang arwah. Saya perlu mencuba lagi.Semasa belajar di universiti dahulu, apabila pulang sahaja bercuti pasti arwah membuatnya untuk saya.

Pagi tadi sambil menjemur kain, sekilas terpandang taman sayuran dan herba di belakang dapur. Itulah orang kampung suka berbudi pada tanah. Serai hidup subur, banyak rumpun juga, daun pandan begitu tersusun-susun daunnya, percikan air hujan masih kelihatan pada daun. Nampak begitu segar bugar. Halia, lengkuas, serai wangi dan macam-macam. Semua ada di belakang dapur. Masa saya berpantang serai wangi dicampur daun pandan direbus hingga mendidih, disediakan untuk mandi. Setiap pagi mandi sunguh segar dan harum.

Hakim dan Arif rutin setiap pagi dan petang bersama Tok Ayah keliling kampung naik motor. Kelakarnya Arif, dia takut memijak pasir pantai. Apabila dipijak seolah-olah kakinya jerlus dalam pasir putih pantai. Lalu Arif berdingkit-dingkit. Takut kakinya tenggelam.

7 comments:

Mama Adib said...

Ubi?? ubi apakah itu tentu sedap ubi d cicah nyior d ujan2 begitu..

Masayu Ahmad said...

ubi stelo dan ubi keladi..warna purple..memang sedap hmm..makan aje ingatnye..hehehe

Anonymous said...

aku pon nak try buat lepat pisanglar gini...sedapnyerrrr

Masayu Ahmad said...

yer2 buatlah vogue

Mama Adib said...

Selamat tahun baru
semoga tahun ini hidup kita akan lebih d berkati ilahi

btw kita pindah umah jemput update laa yea

surirumah said...

Assalamu'alaikum, salam taarruf dari saya, Noorwahida Daud @ Arifin. Ore Besut, Trg. Terima kasih atas kunjungan ke blog saya. Saya juga suka membaca blog akak (rasanya sesuai saya panggil akak saja, sebab saya baru 6 tahun grad USM). :) Semoga Allah sama-sama membantu kita menjadi ibu yang terbaik buat generasi kita.

Masayu Ahmad said...

Waalaikumsalam, terima kasih ida sudi singgah ke sini.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin