Friday, November 30, 2012

Murah rezeki

Teks: Masayu Ahmad
RM20 termasuk pos semenanjung
RM22 termasuk pos sabah sarawak
bayar di sini 
Jika anda berani membaca buku ini, bererti anda telah berani memasuki zon ujian terbesar bagi umat ini. Iaitu kekayaan. Jadi, ucapkanlah, “Selamat datang ujian harta kekayaan, silakan masuk ke dalam kehidupanku!”.

Namun benarkah anda telah sanggup mengharungi samudera ujian yang maha berat tersebut?
Di sinilah kepentingannya buku ini. Membaca buku ini, anda sebenarnya akan diajak untuk mengerahkan segala fikiran, strategi dan aktiviti usaha anda kepada konsep Tauhid dan kerasulan. Hanya dengan itu anda akan mampu “menyembuhkan kemiskinan” yang dihidapi majoriti umat Islam dewasa ini. Dengan mengembangkan kajian mendalam ke atas kuasa ketauhidan ditambah pula tunjuk ajar Rasulullah S.W.T. dalam mengatasi virus kemiskinan, insya Allah buku ini akan membimbing anda dengan sangat mudah untuk membuka pintu-pintu rezeki yang penuh keberkatan yang tersebar di seluruh penjuru langit dan bumi. Jika anda istiqamah menghayati dan menerapkannya, maka dengan izin Allah anda akan menjadi orang kaya yang hidup dalam lindungan Cahaya-Nya.

Benteng tawakkal

Benteng tawakkal atau faktor yang mendorong seseorang bertawakkal adalah mengingati kembali jaminan yang diberkan oleh Allah s.w.t. Adapun benteng yang dapat mempertahankan kualiti dan keteguhan tawakkal adalah mengingati keagungan Allah Azza wa Jalla Subhahu wa Ta'ala, kesempurnaan ilmu-Nya, kekuasaan-Nya dan kesucian-Nya dari sifat pelupa, lemah dan kekurangan.

Ketika si hamba melaksanakan beberapa faktor ini secara terus-tersan (istiqamah), maka pasti dia dapat bertawakkal, pada Allah dalam masalah rezeki.

Oleh itu, janganlah hati ini bergantung kecuali pada Allah s.w.t, cukup dengan apa yang diberikan-Nya dan jaminan yang diberikannya-Nya. Berapa ramai yang memiliki harta dan hatinya bergantung kepada Allah s.w.t, bukan pada hartanya ituu. Namun ramai pula orang yang tidak memiliki harta dan wang belanja yang diharapkannya, bukan pada Allah. Oleh yang demikian masalah yang sebenarnya adalah terletak pada hati. Fahamilah ini baik-baik, insya-Allah anda akan cukup dalam hidup ini.

Ada satu fenomena yang sering mengusik hati manusia ketika mendapati bahawa," orang yang mahu berusaha akan memperoleh rezeki dan harta yang banyak, sedangkan orang yang enggan berusaha tidak memiliki rezeki dan tidak memiliki harta."

Pada sisi yang lain kita juga sering melihat bahawa ada juga orang yang berusaha, namun tetap melarat dan bergelumang dengan kefakiran dan ada pula orang yang enggan berusaha namun diberi rezeki dan kekayaan melimpah ruah.

RM81 termasuk pos semenanjung
RM89 termasuk pos sabah sarawak
Bayar di sini http://kedaibukuonline.biz/index.php/tempahan

Monday, November 26, 2012

Zikir Terapi Diri

Masih dalam usaha memasukkan seberapa banyak buku di web, sementara itu mahu juga berkongsi dengan kalian, boleh terus beli di sini juga.


RM25 termasuk pos ekspres seluruh Malaysia.
RM29 termasuk pos eskpres seluruh Malaysia.

http://www.kedaibukuonline.biz/index.php/tempahan


RM81 Semenanjung

RM89 Sabah Sarawak

http://www.kedaibukuonline.biz/index.php/tempahan


Sunday, November 25, 2012

Kita bukan mahu kaya tetapi perlu kaya!

Teks: Masayu Ahmad


Anak-anak masih bergelimpangan tidur, alhamdulillah. Hakim sudah bangun solat subuh, dan kembali menyambung tidur. Arissa juga masih lena, menyambung tidur selepas menyusu, biasanya waktu ini saya sudah gegas bangunkan, susu, suap, mandi, bersiap dan adik terkedek-kedek membawa bakul, sudah mahu ke sekolah. Sudah beberapa patah lancar dari mulur mongel ini. Saya suka pelu erat anak berbau syurga ini. Anak-anak masih suci dari dosa, jadi setiap kali rasa berat dan rasa keletihan seharian mengurus amanah Allah, saya peluk dan cium si kecil ini. Satu aura tekanan meluncur laju keluar. Mudah bukan. Ia terapi paling berkesan.

Sarapan sudah siap. Nasi putih, sambal ikan bilis, ayam goreng rangup untuk kanak-kanak riang, teh o panas, panaskan juga kuah kacang untuk roti canai. Mertua masih tidak sihat, berganti selepas ayah mertua seminggu juga kurang sihat. Jadi saya belum berkesempatan menjenguk ayah. Jika sudah nampak ok, dan izin suami saya mahu pulang menjenguk ayah.

Minggu ini saya mahu pulang, sudah beberapa kali bertangguh mahu pulang ke rumah tok ayah. Ya Allah ampunkan saya jika masih dan kurang mahu memberi perhatian sepenuhnya. Ya Allah permudahkanlah segala urusan di sini dan di sana.

Usai tadi selesai memasak, sambil menyidai pakaian basah. Bertalu idea beratur dalam kepala. Banyak manuskrip yang tertangguh tahun ini, saya kira saya sudah selesai dalam 10, akan tetapi belum rezeki untuk diterbitkan. Ini selalu saya tanam dalam diri, usaha saya belum luar biasa, Allah belum mahu kabulkan. Usaha lagi dan biar salam letih dan habis daya. Ya, itu selalu saya tanam dalam diri.

Akan tetapi walaupun buku-buku baru belum terbit. Allah berikan pula peluang rezeki, yang lain, alhamdulillah usaha saya kini sudah boleh memasarkan buku-buku penerbit yang saya suka, dan yang penting  memberi peluang tersebut kepada kalian yang suka untuk berjualan buku dan punya minat seperti saya, tidak pandai menulis tetapi mahu jual buku. Ini juga amanah, saya tidak boleh syok sendiri dan hanya mahu terbitkan buku sendiri sahaja. Jadi kalian yang mahu punya kedai buku online sendiri, boleh bersama saya, pelaung terbuka luas sebagai usahawan kedai buku online. Tidak perlu modal hanya beli sahaja salah satu buku Jana RM Dari Rumah, atau eboook www.janawangdirumah.com, ini syarat sahaja untuk melihat komitmen dan kesungguhan kalian.

Saya banyak melabur, melabur dalam ilmu, seminar dan buku. Ia adalah memberi pencerahan kepada kita kepada lebih banyak idea bernas. Jangan malas. Saya kadangkala sangat geram dan mahu sekeh kepala, soalan yang ditanya seolah, kamu memang pemalas mahu mencari, Google sahaja, semua ada jawapan di situ, melainkan sudah tidak ada dan sudah penat usaha barulah bertanya. Kalau mahu sukses perlu usaha, usaha, dan usaha. Baca dan baca. Setelah kita dapat dan prakik berkongsi kembali dengan sahabat lain yang sedang tergapai-gapai mencari arah.

Saya sebetulnya mahu berkongsi buku ini, ya ampun sudah membebel panjang. Maafkan saya ya.
Tajuknya
Orang Islam Harus Kaya!

"Syaitan itu menjanjikan (menakut-nakutkan) kamu dengan kemiskinan dan kepapaan (jika kamu bersedekah atau menderma) dan ia menyuruh kamu melakukan perbuatan yang keji (bersifat bakhil, kedekut) sedang Allah menjanjikan dengan keampunan daripadaNYA serta kelebihan kurnia dan ingatlah Allah Maha Lusa Limpah rahmatnya, lagi sentiasa Meliputi PengetahuanNYA." Sura Al-Baqarah, 268.

Pernah suatu ketika saya di Mekah, tempatnya di Masjid Al-Haram, pada masa

Bersambung ya...

Iklan dulu satu saat


Beli seberapa banyak buku-POS ADALAH PERCUMA!


Berita baik buat pelanggan setia saya, bagi peminat tegar buku online, jadi dengan ini saya mengitiharkan pos adalah percuma sahaja dengan membeli terus dari sini
                                    
Sertai keahlian kedai buku online klik di sini, http://www.facebook.com/groups/497938423561201/

Apakah keisitimewaan keahliaan kedai buku online
1. Menikmati penghantaran buku secara percuma sahaja, maksudnya tidak ada caj pos dikenakan. Kalian hanya bayar harga buku sahaja.

2. Lebih 1,000 judul akan dijual, saya sedang menegmaskini buku dari masa ke semasa.

3. Kepakaran kedai buku ini adalah menjual semua jenis bukua fiksyen, non fiksyen, kitab, quran terjemahan, quran digital, 

4. Kami mengedarkan kebanyakan buku-buku dari penerbi tersohor, antaranya karangkraf, pts, galeri ilmu, telaga biru dan lain-lain.

5. Pelanggan boleh menyatakan buku apa yang mahu dibeli, jika tidak ada kami akan usahakan.

Antara yang terlaris di kedai buku online pos percuma sahaja dengan keahlian
http://www.facebook.com/groups/497938423561201/


Motivasi dan inspirasi

Teks: Masayu Ahmad


Apa yang memberi dorongan atas usaha kita setiap hari. Apa yang kita baca, serap dan praktik. Selalunya kita sukar untuk keluar dari zon selesa, malas untuk berhijrah, rasa sudah cukup dengan apa yang ada. Ada yang memberi satu gerakan momentum rasa semangat luar biasa, apabila membaca kisah-kisah belakang tabir, kisah-kisah kejayaan sahabat kita, umur lebih kurang sebaya tetapi mengapa 'mereka' lebih berjaya.

Kejayaan dan kegagalan ia, dua pencapaian yang kadangkala adalah 'nasib'. Akan tetapi saya selalu melihat kejayaan seseorang adalah hasil usaha luar biasa, semangat, cekal, waja,  dan segala apa yang positif. Ini yang selalunya saya pahat dalam diri, apa yang saya mahu dan apa saya mahu capai dalam sekian tempoh. Sudah tentu ia bukan sekadar, ok sudah cukup di sini, dan mahu berhenti.

Pendakian perlu dilakukan ketika jalan yang lengang, curam yang dalam perlu usaha luar biasa untuk melepasi, usaha yang berterusan ketika peluang rezeki terbuka luas diberikan DIA. Ya, saya selalu pasakkan dalam fikiran, Allah sedang menguji, menguji dalam bentuk peluang dan amanah rezeki. Semoga sekiranya diurus dengan baik, diberikan satu lagi peluang, begitulah seterusnya.

Pengalaman memberi iktibar

Saya belum dan tidak pernah menulis tentang kelahiran Arissa, dan ia adalah salah satu pengalaman yang sukar tetapi Alhamdulillah dengan izin Allah saya dapat melepasinya. Kejayaan kecil diri dalam melepasi satu dugaaan, saya kira ia antara paling meninggalkan kesan dalam diri. Selepas dua minggu kelahiran Arissa, berat badannyan turun sehingga 2 kilo, dan kami bermukim di ICU selama 40 hari, jadi lebih kurang sebulan saya berada di ICU. Banyak catatan yang ingin saya tulis, tetapi tidak pernah pula kesampaian, antara kata-kata doktor yang masih terpahat kukuh.

"Harapan adalah 50-50, tidak pasti adakah dia akan dapat meneruskan kehidupan atau sebaliknya."

Itu kata-kata yang membenar memberi kesan, selama beberapa tahun saya menunngu seorang bayi perempuan, kelahirannya kami rasa gembira luar biasa. Hingga kali terakhir temujanji doktor, barulah esoknya saya bukan kepalang membeli pakaian baru buat bakal kelahiran bayi perempuan. Gembira tidak terkira.

Kita jaminan doktor itu, hati saya luluh dan kembali. Jika benar saya hanya bersama anak selama beberapa minggu, saya kembalikan semula sekiranya itulah masa yang diberikan untuk merasai nikmatnya apabila doa kita dikabulkan.

Bersambung....

Iklan sebentar ;PKlik di sini untuk menjadi ahli http://www.facebook.com/groups/497938423561201/
Apa kesitimewaannya

1. Belilah berapa banyak buku, pos adalah percuma ;D. Kan mudah tu hanya hujung jari, tak perlu ke kedai buku, saya hantar terus ke kediaman kalian.

2. Lebih 1,000 judul akan dijual, saya sedang menegmaskini buku dari masa ke semasa.

3. Kepakaran kedai buku ini adalah menjual semua jenis buku fiksyen, non fiksyen, kitab, quran terjemahan, quran digital, 

4. Kami mengedarkan kebanyakan buku-buku dari penerbi tersohor, antaranya karangkraf, pts, galeri ilmu, telaga biru dan.

5. Pelanggan boleh menyatakan buku apa yang mahu dibeli, jika tidak ada kami akan usahakan.

Jadi jemput ke sini ya http://www.facebook.com/groups/497938423561201/, hanya ahli sahaja yang layak menikmati pos percuma.


Friday, November 23, 2012

Berbaloi-baloi-terapi super hebat ;D

Saya masih dan sedang kemas kini buku-buku, ada lebih kurang 1,000 judul dari kebanyakan penerbi pilihan atau tersohor negara. Jadi jangan lepaskan pelung menjadi ahli kedai buku

                                  http://www.facebook.com/groups/497938423561201/
Klik di sini untuk menjadi ahli http://www.facebook.com/groups/497938423561201/
Apa kesitimewaannya

1. Belilah berapa banyak buku, pos adalah percuma ;D. Kan mudah tu hanya hujung jari, tak perlu ke kedai buku, saya hantar terus ke kediaman kalian.

2. Lebih 1,000 judul akan dijual, saya sedang menegmaskini buku dari masa ke semasa.

3. Kepakaran kedai buku ini adalah menjual semua jenis buku fiksyen, non fiksyen, kitab, quran terjemahan, quran digital, 

4. Kami mengedarkan kebanyakan buku-buku dari penerbi tersohor, antaranya karangkraf, pts, galeri ilmu, telaga biru dan.

5. Pelanggan boleh menyatakan buku apa yang mahu dibeli, jika tidak ada kami akan usahakan.

Jadi jemput ke sini ya http://www.facebook.com/groups/497938423561201/, hanya ahli sahaja yang layak menikmati pos percuma.

Banyak pilihan buku yang mengancam nyawa ;P


Setiap hari adalah hari gembira untuk surirumah

Teks: Masayu Ahmad
Thursday, November 22, 2012

Percuma sahaja

Teks: Masayu Ahmad

Berita baik buat pelanggan setia saya, bagi peminat tegar buku online, jadi dengan ini saya mengitiharkan pos adalah percuma sahaja dengan membeli terus dari sini
                                    
                                   http://www.facebook.com/groups/497938423561201/Apakah keisitimewaan keahliaan kedai buku online
1. Menikmati penghantaran buku secara percuma sahaja, maksudnya tidak ada caj pos dikenakan. Kalian hanya bayar harga buku sahaja.

2. Lebih 1,000 judul akan dijual, saya sedang menegmaskini buku dari masa ke semasa.

3. Kepakaran kedai buku ini adalah menjual semua jenis bukua fiksyen, non fiksyen, kitab, quran terjemahan, quran digital, 

4. Kami mengedarkan kebanyakan buku-buku dari penerbi tersohor, antaranya karangkraf, pts, galeri ilmu, telaga biru dan.

5. Pelanggan boleh menyatakan buku apa yang mahu dibeli, jika tidak ada kami akan usahakan.Sunday, November 11, 2012

Bisnes tanpa modal, bagaimana mahu mula?


Teks: Masayu Ahmad

Sejak bila saya bisnes tanpa modal, sejak dari kecil, sekolah rendah, menengah, universiti, masa bekerja dan  berterusan hingga kini. Sekarang saya kongsikan pula caranya pada kalian, dan boleh sertai saya, saya akan berikan info dan ilmu tidak seberapa ini berperingkat.

Saya teringat ka-katan Azizan Osman, dia adalah pelajar pemasaran dan gagal dalam bisnes pada awal-awal penglibatannya. Pada satu ketika dia menemui seorang sifu usahawan berbangsan Cina, beliau selalu mahu menjadi anak murid atau kata lain mahu jadikan usahawan itu mentor.

Dipendekkan cerita, salah satu yang menarik perhatian saya, beliau bertanya kepada pensyarah yang mengajarnya untuk subjek bisnes/pemasaran, soalan yang diajukan ialah, pernahkah pensyarah itu menjual atau berniaga walau sebatang pen. Jawapannya tidak. Pensyarah itu meletak jawatan.

Mentor dan latihan bisnes

Bersambung ya, saya mahu suapkan Aiman makan dulu ;)

Saturday, November 10, 2012

Urus rumahtangga sebagai terapi stress-tips wahm, sahm, soho

Teks: Masayu Ahmad


Tidak mudah, tidak senang, tetapi ia juga satu terapi. Ia tidak mudah apabila banyak urusan termasuk urusan mengemas rumah, mengemas dapur, ruang tamu, urus pakaian, memasak, bilik air dan banyak lagi senarai yang kelihatan remeh temeh, tetapi sebenarnya apabila rumah kelihatan kemas dan bersih sentiasa ia ubat stress paling mujarab.

Mengekalkan ubat stress

Mengekalkan terapi ini bukan senang, kerana usai selesai di sini, di sana menanti, sudah pula di sana di sinun pula berkecah. Selesai urusan dapur dan masak sarapan pagi, kita mula pula ke ruang depan, bilik tidur, bilik air. Kadangkala urusan ini berselang seli pula melayan permintaan suami tersayang, anak ini mahu ini, anak itu mahu itu. Kalut kesitu dan ke sini sudah tengahari, nah perlu masak untuk tengahari pula. Kelentang kelentung di dapur, maka bergegas pula menunaikan zohor, sambung pula petang, ada pula yang memanggil mahu teh o panas dan pula kudap-kudap sesi petang. Keletang keletung di dapur pula.

Pencuri masa

Bukan, saya mungkin juga kalian. Saya selalu berkerut-kerut mahu berlari ke sana ke sini, kalau boleh cepat siap hanya beberapa minit sahaja. Terapi saya adalah menulis, masa sangat berharga untuk saya, sangat, sangat, sangat berharga. Saya sangat marah kepada diri sendiri apabila tidak urus masa dengan baik. Bersambung


Friday, November 9, 2012

Saya mahu bagi percuma Ensiklopedia Solat, wang tunai RM500 dan android tablet

Tesk: Masayu Ahmad

www.janawangdirumah.com

Sempena promosi jualan e-iqra berharga RM120 yang akan berakhir 31 Disember 2012. Saya ingin membuka peluang kalian menyertai dan menghantar video kreatif e-iqra.

Hadiahnya adalah
RM100 wang tunai
Sebuah Ensiklopedia Solat


Syaratnya:

1. Terbuka kepada pelanggan yang sudah membeli e-iqra.
2. Bagi yang belum beli, boleh beli dan hantar rakaman video kreatif
3. Video kreatif iaitu, kalian merakamkan bagaimana anak-anak belajar mengaji menggunakan e-iqra, sama ada sambil membaca dan rakamkan aksi mereka, juga boleh membuat video cara penggunaan dan sebagainya. Hasil paling kreatif akan dinilai oleh panel juri dan layak menerima hadiah di atas.
3. Tarikh tamat sehingga diberitahu kelak.

Sekiranya mencecah 100 penyertaan, layak untuk memenangi hadiah berikut
Wang tunai RM500
Android Tablet


Hantar penyertaan anda seperti berikut.

1. E-iqra sangat bermanfaat..........(sambungkan ayat ini dan berikan pandangan ikhlas kalian)
2. Muat naik video rakaman kreatif di youtube dan, kongsikan di fb dan juga berikan link di bawah ini.
3. Nyatkan penyertaan kalian di sini juga ya.


Bagi yang belum beli, boleh beli sekarang dan hantarkan penyertaan kalian,


Belajar Quran interaktif

Kaedah mudah belajar membaca al-quran yang terkini. Karya asli pertama di Malaysia yang diiktiraf dan diluluskan oleh Lembaga Pengawalan Perlesenan Percetakan Al-Quran, Kementerian Keselamatan Dalam Negeri.

Pakej ini mengandungi tiga buah buku, tiga CD interaktif dan sekeping penanda buku infotajwid. Menepati kehendak  Korikulum Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran Malaysia.

Harga pakej RM120 akan berakhir 31 Disember 2012. Harga baru mulai 2013 adalah RM199, dapatkan segera daripada kami pengedar esklusif online. Tidak terdapat di kedai buku fizikal, dapatkan terus dari kami.

Belajar quran dan tajwid, terbitan DBP, kami pengedar esklusif online. RM120, pos percuma, sesuai untuk kanak-kanak, dewasa dan warga emas.


Thursday, November 8, 2012

Cerita kasih sayang

Teks: Masayu Ahmad

Tiada lebih hebat dengan punya masa dan sentiasa merai bersama ahli keluar sendiri. Pagi ini sudah siap nasi berlauk, gulai ayam ala kelate, juga ayam goreng untk kanak-anak, keropok lekor, keropok keping dan tadi mertua belikan pula pulut dakap. Memang sentiasa murah rezeki, apakan tidak kami sebetulnya tidak berbelanja besar untuk barang dapur, selalunya bapak mertua yang belikan selang sehari, barang basah, ikan iaitu jenis apa menu yang dia mahu makan. Hari Jumaat pula emak mertua pula ke pasar pagi. Ini pun namanya rezeki kan, saya hanya tukang masak dan bersihkan dapur sahaja, itu pun masih kurang sempurna dan banyak kurang lagi khidmat saya kepada mereka.

Emak mertua antara lauk kegemarannya, ikan bilis bercampur petai, ikan bilis digoreng bersama bawang, sambal ikan bilis campur telur itik, gulai udang campur telur itik. Kalau mahu masak ikan perlu masukkan asam jawa, biasanya bahan yang sama untuk masa ikan bawal masak asam, ayam goreng masak asam, dan saya sangat banyak dapat ilmu baru dan resipi baru dari mertua.

Manakala bapa mertua, dia tidak cerewet soal makan. Antara menu kegemaran, patin masak tempoyak, sup tulang, pelbagai aneka kerabu, kerabu mangga muda, kerabu buah bachang muda, kerabu timun, kerabu perut. Jumaat biasanya kami atau mertua masa resipi istimwea, kadangkala berselang dengan ikan bakar atau ikan percik. Semua masak sendiri, sangat jaaarang beli.

Ini saya kagum dan banyak belajar. Mereka berdua susah dan tidak suka makan dikedai. Ia berkait rapat dengan siapa tukang masak, tukang masak solat atau tidak. Ya, ada saya dengar ceramah ustaz azhar idrus, memakan hasil masakan orang yang tidak solat, seperti makan makanan yang kurang berkat atau tidak berkat, macam makan air longkang-ini saya akan semak semula ya, ia masih tergiang dalam kepala saya (saya akan betulkan semula)

Juga semalan tentang aurat, bahawa ramai yang tidak dapat mengikut perintah Allah, ketika sakitpun masih tidak dapat menjaga aurat, apatah lagi yang lain. Orang yang ketika mudanya sihatnya tidak mampu menjaga aurat, masa ketika mahu mati akan berada dalam keadaan demikian. Aurat pun tak nak jaga, apatah lagi yang lain. Allah suruh tetapi kita tak nak dengar. Aurat bukan boleh suka-suka nak buka atau tidak, mahu atau suka memang 'wajib' tutup. ;)


Beli Buku Online: Pakej Roza Roslan

Beli Buku Online: Pakej Roza Roslan: RM73 Semenanjung RM79 Sabah Sarawak +RM10 pos laju/eskpres http://kedaibukuonline.biz/index.php/tempahan http://kedaibuk...

Beli Buku Online: Nota Kewangan Nota Motivasi

Beli Buku Online: Nota Kewangan Nota Motivasi: RM30 Semenanjung RM32 Sabah Sarawak +RM5 pos eskpres http://kedaibukuonline.biz/index.php/tempahan Buku ini adalah buku ket...

Beli Buku Online: Ensiklopedia Solat RM100

Beli Buku Online: Ensiklopedia Solat RM100: RM100 +RM13 pos laju Semenanjung/sabah sarawak pos domestik Bayar di sini  http://kedaibukuonline.biz/index.php/tempahan ...

Erti nikmat dan syukur

Teks: Masayu Ahmad

Lama sudah tidak menulis panjang di sini, setiap hari semput mengejar masa. Alhamdulillah atas nikmat dan rezeki. Cuti sekolah akan bermula, namun dalam tempoh menghabiskan dua bulan terakhir 2012 ini, saya masih mahu siapkan 2 lagi urusan besar sebelum 31 disember 2012. Juga berselang seli masa yang ada selama 10 hari ni sedang menyusun dan menyiapkan beberapa manuskrip, ini jiwa saya, sepanjang awal tahun hingga sekarang, banyak masa saya fokus kepada kedai buku online dan produk sunnah, alhamdulillah sudah ok berada dalam trek.

Bagi suku terakhir ini, moga Allah mudahkan 2 lagi ini siap sepertima yang saya rancang, usaha sehabis daya, doa sebaik mungkin, moga Allah perkenankan juga usaha ini. Jihad saya, lebih ramai wanita punya masa fleksibel seperti saya, masih utamakan keluarga, masih berada di lingkungan orang tua, mereka yang utama, selainnya adalha amanah yang berselang seli tugasan dalam 24 jam masa bergerak sehari semalam.

Betulah, guna masa lapang sebelum masa sibuk. Maka saya sedang berada 'zon sibu', pun begitu saya tidak mengatakan kesibukan ini menjadi penyebab saya sukar untuk berhubung dengan masyarakat, masih saya perlu perbaiki mana yang kurang. Juga tahun hadapan lebih fokus kepada anak-anak. Kerana kesibukan saya, Arif dan Aiman selalu cuti yang saya buat sendiir. Insya-Allah ibu sudah mula berada dalam linkungan masa yang boleh dirancang, 'kesibukan terancang'.

Alhamdulillah

Saya tidak tahu mahu kata apa, minggu ini Hakim berubah benar, solat sudah awal, rajin buat kerja sekolah tanpa disuruh. Hakim sebelum ini suka memberontak kerana saya tidak punya masa untuk dia, beberapa hari saya ambil kesempatan menghantar makanan ketika waktu sekolah, sukanya dia saya lihat.

Hakim dikategorikan kanak-kanak aktif, tidak suka duduk diam, ada sahaja yang membuatkan ibu perlu banyak sabar. Saya cuba dan usahakan selain doa, saya beri air zam-zam dan doa bersamanya, ya Allah Hakim anak soleh, anak mendengar kata, jadikan Hakim anak yang baik, rajin solat dan suka buat kerja rumah. Saya melihatkan Hakim dalam dua minggu ini, sangat menyejukkan hati. Antara kelebihan air zam-zam adalah ia bergantung kepada niat kita untuk djadikan ubat. Alhamdulillah mujarab, saya sambung lagi kerana Arissa menangis

Wednesday, November 7, 2012

Suri super sibuk


Teks: Masayu Ahmad, Foto: Pakcik Google

Aiman dan Arif sudah tidak pergi sekolah, jadi saya hanya menghantar Arissa sahaja. Sekarang ini masa 24 jam memang laju bergerak. Tangan macam sotong, semua perlu laju, semua perlu selesai, tetapi selagi kita fokus, insya-allah boleh. Berbaki seminggu saya perlu selesaikan beberapa tugasan penting, ya insya-alla dua lagi matlamat besar saya untuk tahun ini akan dapat dicapai sebelum 31 disember 2012. Ya Allah segalanya diserahkan dan semoga dipermudahkan segala usaha dan cita-cita.

Cuti sekolah akan bermula tidak lama lagi, mahu atau tidak perlu merancang juga aktivit kanak-kanak. Salah satunya e-iqra, banyak membantu saya. Memang ya, saya menjual, akan tetapi ia banyak membantu saya apabila berada dalam 'super sibuk'. Tiga kanak-kanak riang, Hakim, Arif dan Aiman, sudha boleh ulangkaji quran dan tajwid melalui e-iqra. Bagi kalian yang sudah biasa dengan www.starfall.com, ia adalah kaedah yang sama dalam e-iqra.

Terdapat 3 vcd dan 3 buku, sangat membantu sebenarnya, ia interaktif, berwarna-warni, anak-anak boleh melakukan ulangkaji tajwid sambil belajar dan bermain. Saya belum sempat lagi siapkan video. Pengedar juga masih dibuka diseluruh negara. Bagi yang berminat boleh pm saya melalui akaun fb.

Saya pengedar ekslusif bagi edaran online, ia tidak terdapat di mana-mana kedai buku fizikal.
Harga RM120 akan berakhir 31 disember 2012. Dan selepas itu harga baru, jadi kalian yang mahu dapatkannya boleh berbuat demikian, pelaburan yang sangat baik untuk kita dan anak-anak. Ia bukan sekadar untuk anak-anak, seisi keluarga juga boleh menggunakannya. Pun begitu, tok guru atau guru mengaji adalah masih diperlukan. E-iqra ini adalah pengukuhan dan juga pendedahan awal untuk kanak-kanak, dan ulangkaji untuk dewasa.

Belajar Quran interaktif

Kaedah mudah belajar membaca al-quran yang terkini. Karya asli pertama di Malaysia yang diiktiraf dan diluluskan oleh Lembaga Pengawalan Perlesenan Percetakan Al-Quran, Kementerian Keselamatan Dalam Negeri.

Pakej ini mengandungi tiga buah buku, tiga CD interaktif dan sekeping penanda buku infotajwid. Menepati kehendak  Korikulum Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran Malaysia.


Harga pakej RM120 akan berakhir 31 Disember 2012. Harga baru mulai 2013 adalah RM199, dapatkan segera daripada kami pengedar esklusif online. Tidak terdapat di kedai buku fizikal, dapatkan terus dari kami.

Belajar quran dan tajwid, terbitan DBP, kami pengedar esklusif online. RM120, pos percuma, sesuai untuk kanak-kanak, dewasa dan warga emas.Bayar di sini untuk tempahan dan pembelian RM120, pos percuma


RM120 pos percuma
Bayar di sini

                                            http://www.kedaibukuonline.biz/index.php/tempahan

singgah di sini juga ya http://e-iqra-belajarqurandantajwid.blogspot.com/

Ini pula bacaan untuk ibu bapa super hebat super sibuk

Pakej  Anak Soleh
Harga : RM77.90 (SM) RM84.90
Kos pos : RM10 Seluruh Malaysia.
http://kedaibukuonline.biz/index.php/tempahan


Memulakan bisnes dari rumah

Teks: Masayu AhmadMemulakan bisnes bunyinya agak serius, tetapi memulakan bisnes sambilan dari rumah nampak lebih santai. Anda banyak idea tetapi tidak satu pun yang benar-benar membuatkan anda mahu serius.

Satu rumah satu produk

Saya hanya ingin mengambil contoh terdekat di persekitaran saya sahaja. Sejak berpindah ke sini 3 tahun yang sudah, keakraban kejiranan di sini tidak dapat saya nafikan. Semenjak saya aktif pula dengan pasukan aerobik taman, maka hubungan makin mesra dan rapat.

Saya tidak keseorangan berstatus suri rumah, malah ramai juga teman-teman lain yang sudah bergelar suri rumah terdahulu daripada saya. Mereka tidaklah hanya diam sahaja di rumah, malah aktif pula melakukan pelbagai jualan sampingan walaupun berada di rumah.

Dari jualan tudung hinggalah kepada kuih muih. Antara produk yang ada perfume, kain sutera, karipap frozen, rawatan saraf, produk cosway, produk HPA, jualan langsung dan penjagaan anak-anak. Betapa banyak idea yang boleh kita pilih mengikut minat.

Kebanyakannya melakukan secara sambilan dan ianya salah satu cara untuk mendapatkan wang sampingan dan menggunakan masa lapang sebaiknya.

Satu individu satu produk

Cuba lihat persekitaran anda dan rutin harian. Begitu banyak pilihan idea bisnes yang boleh anda mulakan. Cuba fikirkan apa yang paling anda minat atau hobi yang anda gemar.

Anda gemar sekali membeli dan mengumpul koleksi cadar. Pelbagai corak dan gaya. Daripada cadar juga anda boleh dapatkan idea untuk menjual. Sudah ada juga agensi jualan langsung yang menjual cadar, jadi anda boleh menjadi agen jualan.

Sama ada jual kepada rakan-rakan, jiran tetangga dan luaskan pasaran kepada pengguna lain dengan menjual secara online.

Begitu juga halnya dengan pakaian dewasa, aksesori wanita, pakaian kanak-kanak, kelengkapan ibadah dan pelbagai lagi.

Senaraikan apa jenis idea yang ada dalam perhatian dan tulis senarai tersebut sebelum anda memilih idea mana yang lebih menarik minat anda.


Kajian

Sebelum memulakan produk atau perkhidmatan anda perlu membuat kajian terlebih dahulu. Kajian boleh juga berupa mencuba dahulu secara suka-suka atau sambilan. Dalam kajian tersebut anda boleh mengenal pasti kelemahan dan kebaikan sesuatu produk atau perkhidmatan yang akan anda tawarkan.

Kajian produk dan perkhidmatan membantu anda mengetahui kelemahan dan mampu membuat perancangan yang lebih sistematik.

Contohnya barang yang anda pos kepada kakak anda tidak sampai pada tempoh yang ditetapkan. Dari situ anda boleh menilai dan mencari syarikat penghantaran yang selamat dan sesuai.

Mula bertanyakan mereka yang sudah biasa berjinak dengan penghantaran secara pos. Bertanyakan tip dan idea untuk memberi keyakinan kepada pelanggan sistem jualan anda adalah selamat.

Sumber

Sumber barangan secara borong adalah salah satu perkara terpenting. Apabila kehabisan stok mudah untuk anda menyediakannya. Tidak boleh bergantung kepada satu sumber sahaja. Anda perlu mencari beberapa sumber untuk memudahkan anda mendapatkan bekalan jika kehabisan stok atau bekalan.

Pelanggan yang cerewet tidak suka mendengar istilah tiada stok. Gantikan ayat yang lebih wajar dengan memberitahu pelanggan, anda akan cuba mencari stok yang dingini dalam tempoh waktu tertentu.

Sekiranya tidak ada dan sememangnya habis, anda boleh mengantikan pilihan alternatif kepada pelanggan. Ini salah satu cara berhemah dan mengikat pelanggan untuk terus kekal menjadi pelanggan. Anda perlu jujur dengan pelanggan mengatakan stok sememangnya sudah habis dan ada pilihan baru yang tidak kurang juga kualiti.

Pelanggan

Siapa pelanggan sasaran, jika anda menjual lampin sudah tentunya ibu-ibu yang mempunyai anak-anak kecil. Jika menjual kain ela dan tudung sudah tentunya wanita bekerjaya atau suri rumah yang mempunyai kuasa wang.
Bayar di sini untuk tempahan dan pembelian
 
Belajar Quran interaktif

Kaedah mudah belajar membaca al-quran yang terkini. Karya asli pertama di Malaysia yang diiktiraf dan diluluskan oleh Lembaga Pengawalan Perlesenan Percetakan Al-Quran, Kementerian Keselamatan Dalam Negeri.

Pakej ini mengandungi tiga buah buku, tiga CD interaktif dan sekeping penanda buku infotajwid. Menepati kehendak  Korikulum Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran Malaysia.

Harga pakej RM120 akan berakhir 31 Disember 2012. Harga baru mulai 2013 adalah RM199, dapatkan segera daripada kami pengedar esklusif online. Tidak terdapat di kedai buku fizikal, dapatkan terus dari kami.

Belajar Quran interaktif
Kaedah mudah belajar membaca al-quran yang terkini. Karya asli pertama di Malaysia yang diiktiraf dan diluluskan oleh Lembaga Pengawalan Perlesenan Percetakan Al-Quran,
 Kementerian Keselamatan Dalam Negeri.

Pakej ini mengandungi tiga buah buku, tiga CD interaktif dan sekeping penanda buku infotajwid. Menepati kehendak Korikulum Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran Malaysia

Belajar quran dan tajwid, terbitan DBP, kami pengedar esklusif online. RM120, pos percuma, sesuai untuk kanak-kanak, dewasa dan warga emas.


Bayar di sini untuk tempahan dan pembelianhttp://e-iqra-belajarqurandantajwid.blogspot.com/

Tuesday, November 6, 2012

E-IQRA Belajar Quran, Tajwid Interaktif: Belajar Quran interaktif

E-IQRA Belajar Quran, Tajwid Interaktif: Belajar Quran interaktif: Kaedah mudah belajar membaca al-quran yang terkini. Karya asli pertama di Malaysia yang diiktiraf dan diluluskan oleh Lembaga Pengawalan Per...

Berhenti kerja atau tidak- tips wahm, sahm, soho
Rabiah Ruslan
Saya sedang berbelah bahagi, sekarang sedang cuti tanpa gaji. Bekerja sebagai kakitangan kerajaan, baru empat tahun bekerja. Saya buat bisnes produk kecantikan dan kesihatan. Alhamdulillah, memberangsangkan. Pada masa sekarang ini sudah tak ada hati untuk sambung kerja balik, perlu ke berhenti kerja?

Ramai yang mengalami dilema seperti di atas, mahu berhenti kerja dan mula membuat tumpuan sepenuhnya bekerja dari rumah, iaitu sepenuh masa. Keadaan bertambah keliru kerana beberapa perkara di bawah

- Sudah bekerja tetap dan mempunyai pendapatan stabil
- Sudah bekerja dan mahu melepaskan tekanan dengan mengusahakan bisnes sendiri, tetapi kurang yakin sekiranya pendapatan kembali tidak stabil
- Mahu berhenti kerja tetapi tidak mendapat sokongan suami, mertua dan keluarga
- Kewangan masih kurang stabil, perlu fikir tentang kos hutang rumah, pendidikan, kereta, sara hidup dan lain-lain.
- Adakah pendapatan ketika mengusahakan bisnes secara sambilan akan berganda selepas berhenti kerja dan mengusahakan sepenuh masa.

Kita lihat beberapa pandangan berikut, iaitu Rubiah Ruslan sedang berfikir-fikir untuk meletak jawatan. Izam Suziani adalah bekas kakitangan kerajaan yang bekerja sebagai doktor, telah pun meletak jawatan. Manakalah Hanisah Noor mempunyai pengalaman tegar bekerja sendiri tanpa perlu meletak jawatan bermula dari kosong sehingga sukses mampu berdikari mengusakan bisnes. Soroti tiga pandangan ini dan kalian berada dalam situasi yang mana. 


Beberapa pandangan lain

Izam Suziani

Sebelum berhenti perlu fikir sebaiknya, dan perlu lihat hutang piutang, perbelanjaan isi rumah, cukup atau tidak untuk tampung selepas berhenti kerj. Berbincang dengan sumai dan minta pendapat dia. Bukan apa, dalam bisnes ada turun naiknya, sekurang-kurangnya kalau ada kerja tetap tidak terlalu membebankan. Selepas berhenti dari kerja kerajaan, saya sendiri mengambil masa berbulan-bulan untuk seimbangkan semula hal yang berkiatan kewangan, ini adalah pandangan berdasarkan pengalaman saya sendiri. Ia memang sukar pada mulanya tetapi saya tak pernah menyesal, saya gembira dengan keputusan tersebut. Rezeki Allah ada di mana-mana kita perlu usaha, doa dan bertawakal. Semoga dipermudahkan.

Rabiah Roslan

Betul, saya sekarang cuti tanpa gaji, tetapi simpanan ada, tak ada masalah sangat, tetapi tentang hutang saya perlu fikir lebih teliti. Sekarang mertua pun nasihatkan jangan berhenti dahulu, tetapi suami yang sarankan agar berhenti. Tetapi itulah, risau kerana suami pun kerja sendiri juga, tetapi saya memang sudah tetapkan dalam hati, rezeki Allah itu maha luas, orang yang tidak menyembahnya pun kaya raya. Inikan kita yang mengikut perintahNya.

Baca lagi di sini ya, singgah di blog baru saya, fokus kepada lebih banyak info dan tips bekerja dari rumah

http://wahmsahmsoho.blogspot.com/2012/11/membuat-keputusan-berhenti-kerja-tips.html


Mula bisnes tanpa modal sertai saya


Langkah demi langkah bisnes tanpa modal- dropship

10 Langkah berikut

1. Saya menawarkan dua pilihan dropship berikut

a. Kedai Buku Online Network- Iaitu menjual buku-buku popular terbitan Karangkraf, Galeri Ilmu, Pts, Telaga Biru, Inteam Publication. Penyertaan masih dibuka kepada mereka yang tinggal di luar Kelantan.


b. Produk Sunnah- Iaitu menjual produk makanan sunnah, seperti madu, kurm, susu kambing, minyak zaitun, cuka kurma, cuka epal dan banyak lagi.


2. Pilih mana salah satu di atas, a atau  b, mesej saya di fb http://www.facebook.com/masayu.ahmad. Sebelum itu beli buku Jana RM Dari Rumah atau ebook www.janawangdirumah.com, bacaan wajib.

3.Setelah menyertai salah satu dropship di atas. Kalian hanya perlu

3.1 Create fanpage, contohnya http://www.facebook.com/KedaiBukuOnlineDotCom- percuma sahaja kan, dan mula ambil gambar buku berdasarkan dalam panduan yang diberikan.

3.2 Daftar juga nama kedai buku kalian di blogger.com contohnya, http://kedaibukuonlinedotbiz.blogspot.com/

4. Sudah boleh mula promo dan jual, panduan seterusnya adalah di dalam kumpulan dropship yang anda sertai.


Iklan lagi

Pakej buku asas untuk mula wahm, soho


Semenanjung: RM77.00+ RM10 pos (Jumlah RM87)
Sabah sarawak RM84 +RM15 (Jumlah RM99)
Bayar di sini: http://www.kedaibukuonline.biz/index.php/tempahan
There was an error in this gadget

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin