Tuesday, September 20, 2011

Mitos tentang berkerja dari rumah

Teks: http://www.masayuahmad.com/


Perlu ada modal baru boleh mula bisnes

- Ramai yang mengambil andaian, kalau ada modal bersumberkan pinjaman barulah boleh mula bisnes. Modal pinjaman ada risiko sekiranya bisnes anda gagal dan anda menanggung hutang selain perlu bertarung untuk memastikan bisnes terus bertahan

- Jalan paling selamat menggunakan modal minima bersumberkan simpanan sendiri

- Cara lain dengan membeli emas dan jadikan ia sebagai salah satu sumber modal, maksudnya anda berhutang pada diri sendiri. Contohnya anda membuat simpanan RM1000 sebulan selama 10 bulan dan beli emas bernilai RM10,000. Emas tersebut boleh digadai untuk mendapatkan berada nilai modal yang ingin digunalam dan anda boleh mendapatkannya semula selepas hutang selesai. Emas dapat modal juga dapat. Ini contoh mudah kebanyakan usahawan wanita Kelantan mempraktikkannya.

Kerja sendiri fleksibel dan lebih masa rehat

- Pada tiga tahun pertama anda tidak boleh ambil mudah dan menggunakan sesuka kemuduhan masa fleksibel.

- Sebaliknya jadikan ia sebagai tahun-tahun awal kerja keras agar usaha sukses untuk memastikan bisnes berkembang

Perlu berhenti kerja dahulu baru boleh tumpu bisnes

- Ramai yang mempunyai persepsi tidak boleh menguruskan kerja dalam dua perkara. Jadi mengambil keputusan meletakkan jawatan dan mahu menumpukan sepenuh masa kepada kerja sendiri atau bisnes.

- Jalan paling selamat ialah lakukan secara sambilan terlebih dahulu, sudah ada pulangan hasil barulah meletak jawatan.

Redup dan mendung

Teks: http://www.masayuahmad.com/

Alhamdulillah cuaca hari ini sangat tenang, redup dan dan nyaman. Semalam hujan, jadi masih ada titis air hujan yang melekat di daun dan pokok-pokok. Berpagi-pagi mengejutkan Hakim solat subuh, selepas itu terus ke dapur menjerang air dan goreng bihun. Iutu menu untuk hari ini.

Waktu yang paling saya suka menulis ialah sekitar jam 6, 7, 8 pagi dan juga pada petang hari 5,6,7. Ia adalah masa yang santai, pagi hari kerana anak-anak masih nyenyak kecuali Hakim dan Arissa, petang hari selepas selesai semua urusan rumah tangga barulah boleh melihat jadual kerja semula.

Sekarang ini saya bertarung dengan masa, bertarung untuk menyelesaikan susunan tugas. Juga cabarannya menyediakan menu utama tiga kali sehari tanpa gagal. Sudah tidak ada giliran kerana mertua sudah tidak boleh bergerak aktif sangat atas keuzurannya. Saya dengan penuh tanggungjawab perlu melakukannya.

Tip penjagaan warga emas
- Selalu bertanya khabar sekiranya anda berada jauh dari ke dua orang tua
-Berusaha dan merancang apa yang boleh dilakukan untuk menjaga kebajikan semasa mereka sudah tidak mampu dari segi kudrat
- Sekiranya mempunyai bajet lebih boleh mengupah pembantu khusus untuk menjaga orang tua dan pada masa yang sama anda boleh memantau
- Jika tinggal bersama, peka apa jenis sakit yang dialami, penyakit moden sekarang seperti buah pinggang, kencing manis, sakit lutut dan sebagainya
- Kenalpasti jenis masakan yang disukai, bukannya memasak mengikut selera anda
-Peka dan tahu apa yang diperlukan mereka, kebanyakkan meraka sunyi, suasana ceria anak-anak kecil membantu mengisi kesunyian datuk dan nenek

Saya sudah bekerja dari rumah, kalian bila lagi, buat persediaan dari sekarang http://www.janawangdirumah.com/.

Salam kasih sayang

Monday, September 19, 2011

Warga emas sunyi, adakah ibu bapa kita salah seorang daripada mereka?

Teks: www.masayuahmad.com

Salam kasih sayang, lama sudah saya tidak berkongsi apa-apa panduan kali ini. Ketika sebulan Ramadhan Allah telah memberi kelapangan masa untuk saya. Usai Ramadhan saya bertarung untuk menggunakan masa sebaiknya. Ada beberapa urus rumah tangga yang perlu saya selesaikan sebelum mengimbangi dengan kerja-kerja penulisan.

Ada entri sebelum ada beberapa perkara yang perlu anda tangani jika bekerja dari rumah, antaranya ialah urus rumah tangga, urus anak-anak, dan urus karier atau bisnes. Ok satu lagi perkara yang jarang saya kongsikan ialah bagaiman mengurus warga emas. Sangat penting apabila kita bekerja dari rumah, menjaga kebajikan orang tua adalah satu lagi isu penting yang perlu diambil perhatian.

Sudah tentu kalian ada terbaca di berita harian baru-baru ini, tentang berikut:

Sindrom ‘Empty Nest’ sedih berjauhan daripada anak meningkat

KUALA LUMPUR: Kira-kira 23 peratus atau 538,000 daripada 2.4 juta warga emas di negara ini mengalami sindrom ‘Empty Nest’ iaitu rasa kesunyian dan sedih akibat tinggal bersendirian di kawasan luar bandar dan berjauhan daripada anak-anak.
Perak mencatatkan jumlah kes sedemikian yang paling tinggi membabitkan 68,437 orang, diikuti Johor 68,087 dan Sarawak 62,804.
Timbalan Ketua Pengarah (Dasar) Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN), Dr Anjli Doshi-Gandhi, berkata peningkatan kes sindrom ‘Empty Nest’ perlu diberi perhatian kerana ia juga dikenal pasti punca kepada masalah mental dan tekanan yang kebiasaannya melanda warga emas wanita.

“Sindrom ini terjadi apabila anak-anak berhijrah ke tempat yang lebih membangun sama ada untuk mencari pekerjaan selari dengan kepesatan ekonomi, melanjutkan pelajaran ataupun sudah berkahwin.

“Justeru, ibu bapa rasa kekosongan, rasa seperti tidak diperlukan sehingga mendorong mereka mengalami kesan sampingan seperti kemurungan dengan kajian menunjukkan 41.2 peratus daripada mereka mengalami gangguan kepada kesihatan fizikal dan mental,” katanya kepada Berita Harian.

Dr Anjli berkata, penemuan itu adalah berdasarkan hasil Kajian Penduduk Keluarga Malaysia (KPKM) kali ke-4 oleh LPPKN serta dipadankan dengan hasil Banci Penduduk dan Perumahan 2010.
Kajian itu membabitkan 18,875 rumah dengan menemubual 11,401 penghuni, termasuk 1,081 warga emas.

Bagi membendung sindrom ini, katanya, LPPKN menganjurkan pelbagai program nilai kekeluargaan di bawah Dasar Keluarga Negara (DKN) dan Pelan Tindakan DKN yang diluluskan kerajaan Disember tahun lalu.

“Ia termasuk dengan menambah Pusat Anjung Interaksi Rekreasi Intervensi dan Sokongan (AIRIS) sebagai tempat kaunseling, terapi dan sokongan psikososial kepada keluarga dan komuniti setempat di Bertam, Pulau Pinang, tahun ini,” katanya.

Pusat AIRIS pertama dibina di Selayang, Selangor dan Seremban 2, Negeri Sembilan bagi keluarga dan warga emas menghabiskan masa mereka dengan menyertai pelbagai program komuniti yang disediakan di situ.

“Melalui program itu, kita mengajar warga emas cara hidup yang aktif, amalkan pemikiran positif, memenuhi masa mereka dengan aktiviti kemasyarakatan, bercampur dengan jiran tetangga dan banyakkan beribadah.

“Kita juga memberi kaunseling kepada mereka bahawa kitaran hidup seperti ini di mana ibu bapa warga emas ditinggalkan sendiri kerana anak mempunyai kehidupan masing-masing adalah perkara biasa dan tidak perlu dirisaukan dan harus bersedia untuk menghadapinya,“ katanya.

Pada masa sama, beliau menasihatkan anak-anak supaya tidak lepas tangan mengenai sindrom itu dengan turut memainkan peranan meluangkan masa untuk ibu bapa supaya mereka rasa lebih dihargai.

“Anak-anak seharusnya mengambil peluang dan masa selagi ibu bapa mereka masih hidup dengan menjaga ataupun pulang ke kampung untuk meluangkan masa bersama mereka,” katanya.

Kajian itu juga mendapati kira-kira 55 peratus daripada warga emas terbabit menyatakan rasa tidak kisah jika ditempatkan ke Pusat Jagaan Orang Tua untuk mengisi masa lapang mereka.

Friday, September 16, 2011

Alhamdulillah,

Teks: http://www.masayuahmad.com/


Assalamualaikum w.b.t, terima kasih wan ani kerana bertanya khabar, lama sungguh saya menyepi, sejak beberapa hari sebelum syawal sehinggalah ke hari ini. barulah dapat bersua di sini.
 Syawal kali saya kali pertama saya beraya belah mertua dengan semua ipar duai ada di sini.

Kemeriahan terasa dan betapa gembiranya mertua dengan kehadiran anak cucu. Malam syawal mertua sudah kurang sihat dan pagi syawal tidak dapat ke masjid, hanya berada di rumah sahaja. Kesihatannya kurang mengizinkan sehingga hari ini.

Kebetulan pula talian internet terputus disebabkan 'gigih' kanak-kanak riang menggunakan komputer sehingga tercabut dan talian internet saya 'sudah tiada hayat'. Dengan kata lain 'saya rehatkan sebentar talian internet', selain menumpukan kepada urusan rumahtangga dan tanggungjawab sekarang dan juga saya menumpukan menyelesaikan beberapa manuskrip. Ada satu manuskrip memerlukan saya memberi tumpuan dan membuat sedikit rombakan.

Saya perlu bersabar dengan keadaan sekarang, dan bersyukur dengan apa yang telah Allah berikan. Pelbagai jalan diberikan agar saya berusaha, dan saya perlu bijak menggunakan masa yang ada. Selain kudrat yang ada ini untuk memberi yang terbaik buat mertua.

Terima kasih kepada pembeli ebook http://www.janawangdirumah.com/, juga pembeli buku Jana RM Dari Rumah, alhamdulillah saya sudah mula menuai hasil berdikit-dikit. Terima kasih sekali lagi. Saya panjatkan kesyukuran kepada Allah kerana memberi bakat dalam penulisan dan ia memberi satu loncatan saya berada di rumah dan dapat membantu keperluan orang tua yang semakin uzur.

Seminggu sudah cukup meragut hati dan perasaan, jadi sementara nyawa dikandung badan, semoga Allah makbulkan segala doa dan usaha. Banyak yang inin dikongsikan, mungkin saya saya akan jarang bersiaran apabila 'tugas saya selesai' saya akan kembali ke sini.

Juga akan mencuba talian internet yang lebih laju dan berkuasa kuda, saya perlu berlari dan berpindah ke satu lagi fasa. Fasa ke dua saya bekerja dari rumah. Hanya sedikit sahaja lagi, juga Disember 2011 sudah tidak lama lagi akan mejengah, saya sedang memecut dengan kelajuan selaju yang boleh. Pada masa yang sama, banyak persinggahan kiri dan kanan yang memerlukan saya berhenti seketika, menarik nafas dan melunaskan beberapa perkara.

Terima kasih kerana masih sudi berkunjung ke sini, saya juga tidak sabar untuk mengumumkan apa perkembangan seterusnya.

Salam kasih sayang

http://www.janawangdirumah.com/
There was an error in this gadget

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin