Wednesday, July 23, 2008

Arif yang gebu

Hmm...hari ini, ibu suka sangat Arif sudah kembali akrab dengan ibu. Ibu masakkan moi sup kegemaran Arif. Sarapan pagi, nasi goreng ringkas ditambah perisa telur campur. Macam biasa Arif makan dengan berselera. Itulah ibu suka, kalau bab makan Arif tidak menolak.

Untuk menu tengahari ibu sudah sediakan moi sup, dihidangkan bersama bawang goreng, kismis cincang dan sup ikan. Hari ini ibu lambat pergi kerja, bawa Aiman ke klinik.Sempat juga bersantai melayan Arif.

Sambil memegang sebungkus roti, Arif bawa dan letak dalam bakul basikal.Ibu kata...rotiiii...roti... ajuk iklan roti dalam tv. Arif pun sambung otiii...otiii... sambil gelek basikal. Suara Arif kedengaran lagi otiii...otiii.... Ibu senyum sahaja, layan keletah Arif.

Monday, July 14, 2008

Fokus, fokus, fokus

Deadline sudah makin hampir, ibu perlu segera menyiapkan apa yang sudah dirancang. Kadangkala tika ibu kusyuk, datang dua hero. Sorang menarik tangan kanan, sorang tertenggek atas riba kiri. Hakim sudah sedia atas riba kiri, Arif pun datanglah cemburunya.

Ibu layan sekejap hero-hero yang riang ini. Bila lah depa nak tido ni, kadang-kadang. Ibu tutup lampu sambil temankan Hakim dan Arif tidur. Sambil menyanyi zikir munajat, tidak lupa ulangi A-Z. Sukanya, bila Hakim sudah ingat semua huruf. Arif sudah boleh ikut juga, Hakim mengulang-ulang A,B,C. Apabila semua sudah penat, terlena juga akhirnya.

Sunday, July 13, 2008

Diari Hakim

Hari ini ibu lambat pulang. Kakak Yan lupa ingatkan ibu kunci pintu pagar ada dalam simpanan kakak. Apabila sampai di depan rumah, sebagaimana biasa Pak Cik Dollah bunyikan hon van. Pon…pon..pon.. tiga kali setiap kali. Lepas tiga minit baru kakak bukak pintu. Hakim macam biasa cepat-cepat lari anak agar cepat sampai depan pintu. Hakim tidak lupa lambai-lambai tangan pada kawan-kawan dalam van.

Hakim dahaga sangat. Hari ini panas terik. Macam biasa kakak akan bagi Hakim sebotol susu. Hakim terus meluru sofa, tempat biasa Hakim lepak sambil minum susu. Sambil itu mata melilau cari kelibat ibu. Macam ibu tak ada. Sambil tangan pegang botol susu, Hakim menapak anak tangga. Mungkin ibu ada di tingkat atas. Sedang baca buku atau majalah atau mengadap komputer. Tapi paling best kalau ibu tengah lelap. Hakim lepak sama. Rebah badan di sisi ibu. Seronok sangat dapat peluk ibu. Atau Hakim tarik tangan ibu pelan-pelan. Biar ibu peluk Hakim. Sambil minum susu Hakim usap-usap tangan ibu. Lama-lama Hakim lelap dalam peluk ibu. Tapi itu semalam hari ini ibu tak ada. Hakim turun semula ke bawah. Hakim letih hari ini. Lepak atas sofa terus lelap.

Saturday, July 5, 2008

Eratkan hubungan kejiranan

Malam ini ada ada sedikit kenduri di kawasan kejiranan saya. Untuk tahun ini sudah lama tidak berkumpul sambil ada acara makan-makan. Saya sempat meluangkan masa untuk bertandang dan tumpang makan sekali.

Sambil berkumpul sambil berborak, antara topik yang disentuh malam ini, rumah dimasuki pencuri dan perihal pengasuh dari Indon. Sejak kebelakangan ini setiap rumah perlu berhati-hati memandangkan kejadian kecurian berlaku tidak mengira waktu. Sebelah pagi mahupun dinihari, seboleh mungkin dijauhkan lah rumah sendiri dimasuki pencuri.

Saya cukup tersentuh apabila seorang teman menceritakan perihal seorang teman pejabatnya yang mempunyai pengasuh atau bibik dari Indonesia. Mempunyai bayi kembar perempuan yang berusia hampir setahun. Kedua-duanya ditinggalkan bersendirian apabila bibik lari dari rumah. Sekembalinya si ibu dari kerja mendapati anak-anaknya tiada. Mencarilah ke merata tempat. Sedihnya, seorang tertiarap dan sudah tertidur keletihan di dalam bilik air dan seorang lagi tertonggek bontotnya di bawak kerusi. Sunguh menyayat hati.

Friday, July 4, 2008

kasihnya ibu


Alhamdulillah Naufal Aiman sudah mula tergolek-golek untuk meniarap. Hari ini Aiman sudah menjangkau usia enam bulan. Seronok ibu, melihat perkembangan Aiman. Apabila ibu sampai di rumah Aiman sudah menegur-negur dari jauh. Aiman sudah boleh bau dan hidu agaknya kelibat ibu.

Naufal Arif seperti biasa cuba menarik perhatian, untuk berlari-lari dan bermain bersamanya. Ibu melayan juga, jika tidak Arif merajuk lagi. Naufal Hakim seperti biasa, datang menarik tangan agar ibu cepat-cepat on kan lap top, mahu dengar lagu alif, ba, ta lagi. Itulah rutinnya seharian, letih tapi bahagia.

Minggu depan ibu perlu out station lagi atas urusan kerja ke Terengganu. Anak-anak comel ibu, akan ditinggalkan lagi. Moga-moga kali ini tiada lagi yang akan demam. Biasanya Hakim seminggu sebelum ibu pergi, Hakim sudah demam. Sudah tahu ibu akan meninggalkan keluarga buat seketika. Moga-moga tidak untuk kali ini.
There was an error in this gadget

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin